Soud zprostil mladíky obžaloby ze zničení hrobů

Opava - Okresní soud v Opavě zprostil obžaloby trojici mladíků, kteří údajně letos v březnu zničili osm desítek hrobů na hřbitově v Opavě-Kateřinkách. Všichni tři obžalovaní se nejdříve přiznali. Později ale vše odvolali a uváděli, že se ničeho nedopustili. Údajně se přiznali pod psychickým nátlakem policie. Obžalovaní se na místě vzdali práva na odvolání. Naopak státní zástupce se odvolal ještě v jednací síni.

Soudce při zdůvodnění rozsudku řekl, že kriminalisté odvedli hodně špatnou práci. „Vše, na co sáhli, pokazili. Ve spisu chyběly základní věci. Přiznání obžalovaných vůbec nesouhlasí s tím, co se mohlo na místě stát,“ řekl soudce. Dodal, že právě proto má soud o vině mladíků pochybnosti. „Jsou značné. Důkazy nic neprokazují. Rozpaky nad postupem policie jsou neslučitelné s trestním řádem,“ řekl soudce.

Policie spisový materiál k případu postoupila Okresnímu státnímu zastupitelství do Opavy, které je dozorujícím orgánem policie. „Okresní státní zastupitelství se zcela ztotožnilo s výsledky policejního šetření a s obžalobou spis předalo Okresnímu soudu v Opavě. Státní zástupce tudíž neshledal žádná pochybení ze strany policistů a věc nevrátil opavským policistům k případnému dalšímu došetření, dopracování,“ vysvětlil policejní mluvčí.

„Jsem spokojený s rozsudkem. Ještě víc ale budu, až policie najde skutečné viníky. Jen tak budeme očištěni i v očích lidí,“ řekl ČTK jeden z obžalovaných Petr Glotzmann. Policie a státní zástupce jsou ale opačného názoru. Podle obžaloby trojice v noci na 14. března popíjela s kamarády alkohol. Po cestě domů pak údajně na hřbitově poničili 81 hrobů. Některé vyvraceli. Jednotlivým majitelům způsobili škodu od 1 000 do 13 000 korun. Celkem pak byla škoda vyčíslena na téměř 350 000 korun.

Poničený hrob
Zdroj: ČT24
Vydáno pod