Vnitro chystá zákon o novém hlídači politických stran

Praha – Na ministerstvu vnitra se rodí návrh, podle něhož by v budoucnu pokladny politických stran hlídal nový ústřední správní úřad. Jeho vznik se už nyní setkává s kritikou z řad koalice i opozice, i když ještě ani nevzniknul, už pomalu získává nálepku zbytečnosti. Vnitro zákon připravuje tak, aby platil od roku 2015. Premiér Petr Nečas už se ale nechal slyšet, že chce, aby se jím řídily už nejbližší sněmovní volby. Podle nového zákona o financování by si také strany měly finančně pohoršit, neboť ministerstvo plánuje snížení příspěvku od státu.

Předsedu nebo předsedkyni nového úřadu by na doporučení Senátu jmenoval na pět let prezident. „V tuto chvíli nechceme, aby do této aktivity byla zapojena Poslanecká sněmovna,“ uvedl pro ČT náměstek ministra vnitra Ondřej Veselský. Připravovaný zákon slibuje šéfovi úřadu stejný komfort, jaký má prezident NKÚ. Kontroloval by výroční zprávy, povinné stranické audity a rozdával by pokuty. Rozjezd úřadu by měl podle odhadu stát první rok 23 milionů korun.

Podrobnější vymezení kompetencí a funkcí zatím chybějí. „Můžeme uvažovat nad řadou variant. Když už budeme zřizovat nový úřad, tak pod sebe může zahrnout další aktivity, které vykonávají dohled nad čistotou politického života,“ soudí analytik Transparency International Radim Bureš. Podle tvůrců zákona byla ve hře i varianta, že by dohled nad stranickými pokladnami přešel právě na NKÚ, tu ale nakonec autoři zamítli s tím, že úřad má jinou působnost a pravomoce.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

V koalici ale rozhodně nad vznikem úřadu shoda nepanuje. Podle slov občanskodemokratického poslance Marka Bendy je zřizování dalšího správního úřadu, „který bude takzvaně nezávisle kontrolovat financování politických stran, strašný omyl.“ Naopak předseda nejmenší vládní strany Radek John (VV) vyjadřuje vzniku úřadu podporu: „Protože ta transparentnost je tu nezbytná.“

Podle nových paragrafů by strany měly také přijít o část peněz za úspěšné volby. Strany s tříprocentní a vyšší podporou dostávaly z rozpočtu 6 milionů korun, nově by měly jako základní příspěvek obdržet 4,8 milionu. Spadnout by měly i příspěvky, které dostanou parlamentní strany za mandáty, a to z 885 na 810 tisíc.

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier: "Příspěvek od státu považuji za významné protikorupční opatření a myslím, že by se neměl nějak významně snižovat.

Vydáno pod