ODS vyzývá Pecinu ke zveřejnění závěrů o zdravotnických poplatcích

Praha - Grémium ODS zaslalo ministrovi vnitra Martinu Pecinovi otevřenou výzvu, aby zveřejnil kontrolní závěry ohledně zdravotnických poplatků v krajích. ODS se nelíbí, že Pecina, který má blízko k ČSSD, kontroluje kraje, v jejichž čele stojí hejtmani z téže strany. Vzniká tak prý vážné riziko manipulace s kontrolními závěry.

„Vyzývám Martina Pecinu, aby v této věci postupoval korektně jako ministr úřednické vlády a nesnažil se nikoho svou nečinností krýt - ani středočeského hejtmana Davida Ratha, ani ostatní hejtmany ČSSD,“ napsal ministrovi místopředseda občanských demokratů Petr Bendl. Pecina přes svou mluvčí Janu Malíkovou vzkázal, že nemá problém zveřejnit vše, co ze zákona zveřejnit může - ovšem až tehdy, když bude kontrola uzavřena, což zatím není. Kdy tomu tak bude, jeho mluvčí neřekla.

Ministr Pecina byl do vlády nominován ČSSD, které právě slib zrušení zdravotnických poplatků pomohl zvítězit v loňských krajských volbách, kdy získala hejtmany ve 13 krajích. Grémium ODS teď Pecinu vyzvalo, aby neprodleně zveřejnil jak kontrolní závěry ve věci zdravotnických poplatků, tak i podklady, které byly při zpracování těchto závěrů použity.

Pokud vnitro najde v hrazení poplatků chyby, musí žádat nápravu

Kraje začaly od počátku roku hradit za část pacientů poplatky v krajských zdravotnických zařízeních a lékárnách. Bývalá vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) proto v únoru uložila ministerstvu vnitra, pod nějž administrativní problematika krajů spadá, aby s představiteli jednotlivých regionů zahájilo jednání. Na konci září přinesla média informaci, že ministerstvo začalo zkoumat zákonnost postupu krajských úřadů.

Ze zákona o krajích vyplývá, že pokud ministerstvo vnitra dojde k závěru, že rozhodnutí krajů o proplácení poplatků jsou v rozporu se zákonem nebo jiným právním předpisem, vyzve regiony ke sjednání nápravy. Pokud tak kraje neučiní do 60 dnů, ministerstvo pozastaví výkon jejich usnesení a podá návrh soudu na zrušení usnesení. ODS se však bojí, že Pecina rozhodnutí může ovlivnit a krajím pomoci. Kvůli jeho přímým vazbám na ČSSD žádá ODS odchod Peciny z postu ministra.

Hrazení poplatků
Zdroj: ČT24