ODS zveřejnila dopisy Topolánka s Paroubkem k pondělní schůzce

Praha - Občanští demokraté zveřejnili celkem čtyři dopisy, které si vyměnil jejich předseda Mirek Topolánek s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Korespondence mezi daty 25. září a 5. října se týká přípravy pondělní schůzky lídrů stran svolané Topolánkem, na kterou se Paroubek rozhodl nepřijít. Podle mluvčího ODS Martina Kupky dopisy „jasně svědčí o přehmatech, nepravdách, či dokonce lžích“ předsedy ČSSD s ohledem na Paroubkův výrok, že se o schůzce dozvěděl z médií.

Sociální demokraté se proti obvinění ohradili. Paroubek se podle nich dozvěděl o přípravě schůzky nejprve od novinářů a teprve poté dostal Topolánkův dopis. „ODS sice zaslala oficiální pozvánku, avšak ani nevyčkala na potvrzení, zda termín ČSSD vyhovuje, což je součástí férového jednání dvou rovnocenných partnerů, a záležitost oznámila médiím,“ uvedl vedoucí marketingu ČSSD Petr Dimun. Podle něj ODS obviňuje Paroubka ze lži bez důkazů, a tím dále snižuje českou politickou kulturu. „Pro tvrzení o lži by musela dokázat, že Jiří Paroubek si dopis dříve přečetl, než se o něm dozvěděl z médií,“ sdělil Dimun.

Na pondělní jednání o novém mandátu vlády premiéra Jana Fischera nakonec dorazili jen předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg, tedy zástupci stran, které Fischerovu vládu nepodpořily. Paroubek přijít odmítl a už koncem minulého týdne to vysvětloval tím, že nehodlá jednat se zástupci TOP 09. Po jeho rozhodnutí účast zrušil i přizvaný premiér Fischer, který později svolal vlastní schůzku na pátek. Jako poslední se rozhodl nepřijít předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Předseda ČSSD ve čtvrtém z dopisů upozornil na informace z tisku, že ze schůzky se stává „debatní torzo“. Opět se opřel do Schwarzenbergovu TOP 09, kterou označil za „v podstatě neexistující politický subjekt se zcela neexistující strukturou orgánů, opírající se výlučně o politické přeběhlíky a požívající ve své argumentaci bohužel opilecko-vulgární insinuace svého takzvaného zakladatele Miroslava Kalouska“.