Akademici opět volali na poplach

Praha - Vědci se opět bouřili proti české vědní a vzdělanostní politice. Iniciativy Věda žije!, Za Česko kulturní a Petiční výbor Za odpovědnou reformu se spojily a svolaly na úterý na náměstí Jana Palacha v Praze společnou demonstraci s názvem „Budoucnost není na prodej!“. Organizátoři očekávali, že se na v pořadí již čtvrté demonstraci sejde největší počet lidí – dva až tři tisíce. Nakonec na pražském náměstí protestovala zhruba tisícovka vědců a umělců. Šlo tak o dosud největší akci akademiků.

Podle jednoho z pořadatelů, Zdeňka Kameníka, bylo cílem akce důrazně upozornit na nekoncepční a netransparentní státní politiku v oblasti vědy, kultury a vzdělávání. „Politici deklarují podporu těmto oblastem jen formálně, ve skutečnosti činí naprostý opak,“ uvedl Martin Krummholz z fóra Věda žije!, které vzniklo jako reakce na razantní škrty v dotacích Akademii věd, plánované v příštích třech letech.

V davu před Rudolfinem byly vidět transparenty s nápisy jako například „RVVI - temno!“ nebo „Výzkum bez vědy nefunguje“. Organizátoři měli na sobě černá trička se žlutým nápisem „Věda žije!“. Demonstrovat přišli profesoři, studenti, vědci a výzkumníci i umělci. Na začátku zazpívala několik písní zpěvačka Lenka Dusilová, na konci pak písničkář Xindl X. Akci podpořil také astronom Jiří Grygar.

Vstup Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Fyzikální chemik a bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník v projevu prohlásil, že v české vládní radě podle něj zasedají lidé, kteří nemají s vědou nic společného. Jinde ve světě jsou prý rady složené výhradně z odborníků a vědců. Současnou radu vede premiér Jan Fischer. Zasedá v ní také ministryně školství Miroslava Kopicová, profesor politologie Petr Fiala, sociolog Petr Matějů nebo Martin Jahn, který v současnosti působí v automobilovém průmyslu.

Krummholz: Situace je alarmující

Situaci ve vědě, vzdělávání a kultuře dvacet let po listopadu 1989 považují organizátoři demonstrace za více než smutnou. „Situace je alarmující. Stát v současnosti po kouskách rozprodává vzdělanostní a kulturní kapitál této země, a přitom lživě deklaruje, že naši budoucnost je třeba stavět na vzdělání, talentu a tvořivosti národa,“ vysvětlil Krummholz.

Budoucího vývoje české vědy, kultury a vzdělávání se obává také Grygar: „Podle mého soudu je hlavním problémem, že se nám v posledních dvaceti letech zejména v Akademii věd podařilo vychovat celou novou generaci mladých talentovaných vědců, kteří jsou teď v nejistotě, zda budou moci ve svém programu pokračovat a navázat na úspěchy české vědy z minulosti.“

Dle slov organizátorů demonstrace i přes vládní proklamace o vzdělanosti jako jednom z pilířů určujících rozvoj české společnosti neváhá stát snížit výdaje na vzdělávání pro rok 2010 o 12 miliard korun. Poukazují na to, že v Praze vede resort kultury stále politik Milan Richter, který nedávno převedl část veřejných peněz, určených na neziskové kulturní aktivity, podnikatelským subjektům.

Rada pro výzkum a vývoj by podle akademiků měla změnit osazenstvo

Organizátorům se nelíbí, že ve vládní Radě pro výzkum a vývoj zasedají lidé, kteří nemají adekvátní odborné vzdělání, jsou navázáni na podnikatelskou lobby a snaží se peníze na vědu převést do soukromého sektoru. Státu vytýkají, že se v minulých letech konstruktivně nezabýval podporou živého umění, ačkoliv od roku 2006 platí Koncepce účinnější podpory umění na léta 2007 až 2013.

„Jde o privatizaci veřejného prostoru,“ řekla v jednom z projevů před demonstranty herečka a bývalá poslankyně Táňa Fischerová. Obává se, že oblast vědy a škol ztrácí svobodu a nastaveným systémem bude nucena zápasit o pozornost mocných. Již v minulých měsících žádali vědci premiéra Jana Fischera, aby odvolal nynější členy Rady pro výzkum a vývoj, jmenoval nové a změnil i její sekretariát. Premiér slíbil letos navýšit Akademii věd dotaci na rok 2010, kdy ji měla mít původně zhruba o miliardu nižší oproti letošnímu roku, o půl miliardy korun. Sekretář rady Marek Blažka uvedl, že tento slib dodrží.

Mezi demonstranty zavítal i Ondřej Liška

Mezi demonstranty z iniciativ Věda žije!, Za Česko kulturní a Petiční výbor Za odpovědnou reformu přišel také bývalý ministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška. Na rozdíl od některých demonstrantů mu prý nevadí složení vládní rady, zástupci soukromého sektoru by v ní měli mít místo. „Ten problém není ve složení té rady, nýbrž v jejích kompetencích, to, že rada schválila metodiku hodnocení kvality výzkumu a vývoje, která je špatná a diskriminuje některé obory,“ prohlásil Liška. Česko podle Lišky dlouhodobě podceňuje výzkum a vývoj.

Vydáno pod