Reportáž ČT o matce postiženého chlapce zvedla velkou vlnu solidarity

Ostrava – Velkou vlnu lidské solidarity vyvolal příběh matky těžce postiženého chlapce, které Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla dál hradit společný pobyt se synem v nemocnici. Ihned po odvysílání reportáže Českou televizí začali neznámí lidé posílat peníze přímo na účet kliniky, do dnešního dne už přišly desítky tisíc korun.

Přednosta dětské kliniky v ostravské nemocnici Michal Hladík potvrzuje, že darované peníze stačí minimálně na dva měsíce, po které může být maminka u postiženého syna. Marcelu Koplovou lidská štědrost mile překvapila: „Nikdy jsem takovou situaci nezažila. Všem moc děkuji!“ 

Jenomže i darované peníze jednou dojdou a pak vyvstane problém znovu, pojišťovna totiž trvá na svém. Marcele Koplové hradila VZP pobyt v nemocnici od ledna do března, pak přestala. Právě v březnu totiž dosáhl postižený chlapec hranice plnoletosti. Podle revizní lékařky pojišťovny navíc měla nemocnice Marcele Koplové zajistit sociální pracovnici, aby dostala potřebné informace. Nemocnice se ale brání, o něčem takovém prý slyší poprvé. 

Reportáž Sylvie Klekové (zdroj: ČT24)

Michal Hladík potvrdil, že je přítomnost matky v nemocnici součástí léčebného programu, v její nepřítomnosti totiž chlapec dostává nervové záchvaty, křeče a je dekompenzovaný. Situaci navíc komplikuje i to, že ještě nedorazil objednaný dýchací přístroj, matka tak zatím neví, jak dlouho bude muset v nemocnici ještě zůstávat. Mluvčí ministerstva zdravotnictví vysvětluje, že na dýchací přístroj proběhlo výběrové řízení, jeden z účastníků tendru se ale odvolal, a proto nemohlo být výběrové řízení ukončeno. 

Marcele Koplové možná už brzy pomůže i radnice v Českém Těšíně, podle starosty Víta Slováčka je šance, že by mohla získat finanční prostředky v rámci grantu na sociální oblast. Navíc už se jí s nabídkou pomoci ozvala i jedna dobročinná nadace.

Vydáno pod