Mostecká policie obvinila čtyři stoupence Dělnické strany

Most - Kriminalisté v Mostě obvinili čtyři stoupence Dělnické strany - tři stíhají za údajný útok na policisty na mosteckém sídlišti Výsluní letos v červnu, přičemž jeden z radikálů je ve vazbě. Čtvrtého podezírá z útoku na kameramana občanské iniciativy, který loni 17. listopadu při pochodu radikálů na litvínovské sídliště Janov natáčel akci extremistů. Všem hrozí až pětileté tresty vězení.

Podle mluvčí mostecké policie Ludmily Světlákové policisté letos 7. června v noci po pochodu pravicových radikálů Litvínovem, kteří si zde připomínali památku příznivce krajní pravice Miloše Reha, zasahovali na sídlišti kvůli rušení nočního klidu. Na policisty prý někdo nejprve házel z okna pivní láhve, pak je ve třetím patře domu napadla skupina šesti mladíků.

„Při útoku kovovým boxerem utrpěl jeden z policistů tržné rány v obličeji, se kterými musel vyhledat lékařské ošetření,“ uvedla Světláková. Policista pak byl dva týdny v pracovní neschopnosti. Policisté proto na místo povolali posily a prohledali byt, ve kterém byly i tři ženy. Většina lidí v bytě byla podle policie opilá. Policisté nyní obvinili tři z údajných útočníků z výtržnictví, dva jsou stíháni i kvůli útoku na veřejného činitele. V případě uznání viny jim hrozí až pět let vězení. Všichni jsou podle Světlákové členové Dělnické strany.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Zkopal kameramana při pochodu extremistů

Ve druhém případě policisté stíhají kvůli výtržnictví jedenadvacetiletého muže z Kladna. Muže z občanské iniciativy, který natáčel pochod příznivců Dělnické strany, podle policistů napadl pěstmi a kopal. Údajně mu poničil kameru a oděv, škoda dosahuje 36 000 korun. „Měli jsme k dispozici obrazové záběry a ty nás dovedly k muži z Kladna,“ uvedla pro ČT24 Světláková. Za loňské bitky na janovském sídlišti policie původně obvinila deset lidí, hlavně neonacistů, státní zástupce ale jejich stíhání zrušil s tím, že se dopustili jen přestupku.

Akci připomínající Miloše Reha, který byl před deseti lety pobodán při potyčce na litvínovském autobusovém nádraží, si radikálové v Litvínově a na mosteckém hřbitově připomínají každý rok. Letos se jich sem sjelo asi 150.