Před soudem stojí lékařka obviněná z šíření žloutenky

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 řeší případ epidemie žloutenky typu C, která se v roce 2001 rozšířila v pražské poliklinice Budějovická. Kromě dvou zdravotních sester kvůli tomu stojí před soudem i lékařka infuzního oddělení. Podle obžaloby nedodržovala hygienické předpisy a umožnila nákazu pacientů. Zatím není jisté, zda dnes soud oznámí rozsudek.

Doktorka Eva Žážová a dvě zdravotní sestry se měly podle obžaloby dopustit trestného činu veřejného ohrožení, když kvůli nedodržení hygienických předpisů způsobily asi u sedmnácti pacientů nákazu hepatitidou typu C. Ta se velmi špatně léčí a podle žalobkyně několik lidí v důsledku nemoci později zemřelo.

Během líčení vypovídali soudní znalci, podle kterých by nedostatky zjištěné znaleckým posudkem zřejmě nemohly způsobit nákazu hepatitidou u všech pacientů. Vypovídali také lidé, kteří k lékařce na infuze docházeli. Na otázku, zda lékařka a sestry vždy vyměňovaly injekční jehly a dodržovaly hygienické předpisy, reagovali rozdílně. Není tak jisté, kdy soud vynese konečný verdikt.

Vydáno pod