Teplotní rekordy padají už druhý den v řadě

Praha - Na severu Moravy dnes padaly teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Mošnově 25,6 stupně Celsia, tedy o 0,4 stupně více než 8. října 1977. Další čtyři rekordy padly v Olomouckém kraji. Stejně jako včera padl 43 let starý teplotní rekord také v Praze. V Klementinu, kde se teploty zaznamenávají od 2. poloviny 18. století, meteorologové naměřili 24,1 stupňů Celsia, což je o 0,5 stupně více, než bylo ve stejný den roku 1966. Včera rekordní teploty zaznamenali odborníci nejen v Klementinu, ale i v několika dalších českých a moravských městech.

V Olomouckém kraji dnes na čtyřech místech padly dosavadní teplotní rekordy pro dnešní den. Nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Javorníku na Jesenicku - 24,3 stupně Celsia. Padl tak rekord z roku 1977, který byl o 1,1 stupně nižší. Na rekordní úroveň se rtuť v teploměrech vyšplhala i v Jeseníku, Bělotíně na Přerovsku a obci Luká na Olomoucku.

Dokonce 80 let starý teplotní rekord pro 8. říjen dnes padl v Pardubicích. Teplota v krajském městě kolem 15:00 vystoupala na 23,8 stupně Celsia a dosavadní maximum z roku 1929 překonala o osm desetin stupně. Rekord v Pardubicích padl již ve středu pro 7. říjen.

Rekordy včera padaly zejména na Moravě

Nejtepleji bylo ve středu ve Znojmě, kde se teploty vyšplhaly na 27,8 stupně Celsia. V Klementinu naměřili 25,1 stupně Celsia, což je o 0,5 stupně víc než v roce 1966. Rekord nevydržel ani v Plzni-Mikulce, kde bylo odpoledne 25,7 stupně Celsia. Nezvykle vysoké teploty zažili i lidé v Olomouci, Šumperku, Jeseníku a Bělotíně na Přerovsku. Mimořádně teplo bylo také v Rakousku a na Slovensku.

Po dvou nezvykle teplých dnech by podle předpovědí mělo následovat prudké ochlazení. V pátek už nejvyšší denní teploty dosáhnou jen 14 až 18 stupňů Celsia. Teploty budou v průběhu víkendu a následujícího týdne i nadále klesat.

Neobvykle teplé bylo letos i září. Průměrné měsíční teploty se pohybovaly na území Česka o 1,5 až dva stupně nad normálem. Srážek bylo velmi málo - spadla přibližně jen čtvrtina běžného zářijového úhrnu.

Vydáno pod