Kauza Skloexport skončila osvobozujícími rozsudky

Praha - Pražský vrchní soud dnes s definitivní platností osvobodil čtyři lidi obžalované v souvislosti s krachem vývozní společnosti Skloexport. Bývalého člena dozorčí rady Skloexportu Lukáše Rázla i jeho spoluobžalované zprostil viny ze zneužívání informací v obchodním styku a poškozování věřitele. Potvrdil tak lednový rozsudek Krajského soudu v Liberci.

Spolu s Rázlem byli obžalováni také bývalý člen představenstva Skloexportu Group Petr Švec, bývalý jednatel firmy Sincom Tábor Miloš Tůma a bývalý předseda představenstva firmy Minas Uherské Hradiště Miroslav Krajsa. Všem jim hrozilo až 12 let vězení.

V obžalobě stálo, že Skloexport přišel v letech 1996 a 1997 o více než půl miliardy korun při transakcích s akciemi a při převodech majetkových podílů ze svých zahraničních zastoupení. Firma dlužila Komerční bance a Živnobance dohromady téměř 1,4 miliardy korun a státnímu rozpočtu dalších více než 0,75 miliardy korun.

Liberecký soud obžalované zprostil viny již v roce 2007. Vrchní soud ale tehdy v odvolacím řízení osvobozující rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání. Jedinou výjimku udělal v případě Adély Olivové, Rázlovy sestry, kterou tenkrát vrchní soud osvobodil.