ODS schválí Mezinárodní trestní soud, když zelení kývnou na radar

Praha - Mezi ODS a Stranou zelených se rozhořel nový spor, který se týká zahraniční politiky. ODS v Senátu zastavila schvalování procesu, který má uznat Mezinárodní trestní soud a prý ho neratifikuje, pokud zelení nebudou souhlasit s americkým radarem v Brdech. Podobně ODS hrozila i v případě schválení evropské smlouvy.

Skřípající ultimátum 

Nepsané ultimátum zeleným potvrdili někteří poslanci ODS. „My se skřípajícími zuby kývneme na trestní soud, který není naší prioritou, a zelení se skřípajícími zuby kývnou na radar,“ prohlásil například europoslanec za ODS Hynek Fajmon.

Zelení jsou takovým přístupem pobouřeni a na výměnný obchod nechtějí přistoupit. „Přístup ODS je velmi ultimativní, témata se nedají takto měnit,“ myslí si místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová a obdobně návrh ODS odmítá poslankyně Věra Jakoubková: „Není možné dělat výměnné obchody. Radar je problém a nedá se čekat, že bych změnila názor.“

Jednání ODS se nelíbím ani členům ČSSD: „ODS chápe debaty v zahraniční politice jako kšeft a vyhrožuje, že pokud neschválíme radar, tak nedostaneme nikdo nic. Je to velmi svérázné a pro zahraniční politiku velmi nešťastné,“ dodává místopředseda PS PČR Lubomír Zaorálek.

S ratifikací váhají USA a Česko

Mezi státy Evropské unie zůstává Česko jedinou zemí, která Mezinárodní trestní tribunál ještě neratifikovala. Podle českého zástupce u Evropského soudního dvora Jiřího Malenovského je to veliká ostuda nejen kvůli tomu, že ochrana lidských práv je jednou z priorit české zahraniční politiky. „Podrýváme tím autoritu nejen soudu, ale i celé unie v otázce ochrany lidských práv, a sami sebe zesměšňujeme,“ rozhořčuje se Malenovský.

Mezinárodní trestní soud, který začal pracovat v roce 2002 a zatím jej uznalo 105 zemí, stíhá nejhorší případy porušení lidských práv na celém světě, jako jsou zločiny proti lidskosti a genocida. Česko se poprvé chtělo k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu přidat už v roce 2001, ale návrh tehdy neprošel parlamentem a vláda ČSSD se mu přestala věnovat. V současnosti vadí údajné právní nejasnosti, podle Jaroslava Kubery z ODS se zákonodárci bojí, aby soud nebyl v nesouladu s ústavním pořádkem. Proti tomu ale mluví fakt, že ostatní státy už tribunál bez problémů schválily.

Jedinou spojeneckou zemí Česka, která soud zatím váhá uznat, jsou USA známé svou dlouhodobou nedůvěrou k mezinárodním organizacím. V tom se shodnou s ODS, která je k nadnárodním institucím obecně skeptická, zatímco zelení je upřednostňují.