Most v liberecké Letné je opraven

Liberec – Dopravně důležitý most v liberecké Letné je po čtvrtroční uzavírce opraven a opět průjezdný pro auta. Téměř po dvou letech se na něj vracejí také městské autobusy a otevřen je i pro kamiony. Most byl před rekonstrukcí v havarijním stavu, do jeho opravy vložilo město 66 milionů korun. Oprava tak nakonec vyšla podstatně levněji, než radnice předpokládala – původně plánovala vložit do rekonstrukce mostu a souvisejících staveb přes 90 milionů.

Příznivější cenu nakonec přinesla Liberci krize, díky níž firmy nabídly ve výběrovém řízení nižší ceny. „Současná doba je podobným akcím příznivá a ceny jdou dolů,“ zdůvodnil liberecký primátor Jiří Kittner.

V příštím roce se bude poblíž mostu opět stavět. „Nedaleko mostu v Letné na křižovatce u nákupních center Lidl a OBI bychom rádi vybudovali nový kruhový objezd,“ uvedl Kittner. Náklady by se podle odhadů měly pohybovat mezi deseti a patnácti miliony korun.

Stavba z 80. let minulého století patří mezi nejnovější liberecké mosty. Přesto se před dvěma lety ukázalo, že má po dvaceti letech existence závažně poškozené konstrukce. „Povětrnostní vlivy a nepříliš kvalitní materiály použité v době výstavby udělaly své a na zkáze se podíleli také bezdomovci, kteří si z jeho útrob udělali nejen útočiště, ale také obří ohniště,“ popsal stav mostu primátor. Při rekonstrukci proto z původního mostu zbyly jen opěry a pilíře a nosná konstrukce, vše ostatní je nové.

Most byl kvůli svému havarijnímu stavu od konce roku 2007 uzavřen pro všechna vozidla těžší než 13 tun. Na dva roky proto byly odkloněny i autobusové linky liberecké MHD číslo 12, 14 a 34. Od letošního června probíhala rekonstrukce, během níž nesměla na most žádná auta.