Bývalá úřednice zlínské radnice dostala za podvody podmínku

Zlín - Krajský soud ve Zlíně zmírnil trest bývalé úřednici zlínského magistrátu Drahomíře Kutrové, když jí za podvod uložil tři roky podmíněně odložené na stejnou dobu. Podle pravomocného rozsudku musí devětatřicetiletá žena zaplatit i peněžitý trest 250 tisíc korun a nahradit radnici způsobenou škodu za téměř 860 tisíc korun. Soud tak částečně vyhověl odvolání obžalované proti dubnovému rozsudku okresního soudu, který Kutrové mimo peněžitého trestu a náhrady škody uložil tři roky nepodmíněně. Předsedkyně odvolacího senátu Marie Káňová poukázala na délku a průtahy v trestním řízení, dosavadní beztrestnost obžalované a na fakt, že je matkou dvou dětí a že mladší syn se narodil teprve letos v lednu.

„Výrok o vině je správný, ale tyto skutečnosti jsme zohlednili ve výroku o trestu. Dospěli jsme k názoru, že nepodmíněný trest se jeví nepřiměřeným,“ uvedla Káňová. Dodala, že nebyla stoprocentně vyvrácena obhajoba obžalované, že peníze byly použity na eventuální akce radnice. Podle Kutrové ji k podvodu navedl bývalý tajemník radnice Zdeněk Mikel, který ale její tvrzení popřel. Obhajobě obžalované neuvěřil ani okresní soud, podle něhož nebyla existence černých fondů na radnici prokázána. Žena u soudu litovala, „že se nechala na radnici zmanipulovat“. Po vynesení rozsudku se jí viditelně ulevilo: „Mám děti, hlavně to malé mě potřebuje.“

Drahomíra Kutrová

„Je spousta lidí, kteří by mohli svědčit, ale bojí se o svou práci.“

Stejný verdikt jako v dubnu vynesl okresní soud už v květnu 2007. Bývalá ekonomka se proti rozhodnutí odvolala, původní rozsudek následně krajský soud v jednom bodě zrušil a případ vrátil zpět okresnímu soudu k prošetření. Až u odvolacího soudu Kutrová řekla, že doklady a paragony za fiktivní nákupy za téměř 860 tisíc korun falšovala v letech 2003 a 2004, aby vytvořila černý fond na nákup alkoholu na akce radnice.

Bývalý nadřízený Kutrové na odboru vnitřní správy Miroslav Ševčík musí za porušování povinnosti při správě cizího majetku zaplatit pokutu 50 tisíc korun a tři roky nesmí vykonávat výkon funkcí ve státní správě s rozhodovací pravomocí. Podle soudu jako vedoucí odboru nedostatečně kontroloval předložené doklady.

Za spolupachatelství byl odsouzen i manžel Kutrové

Kutrová podle soudu v roce 2004 také předložila na magistrátu faktury za opravy chat na Sirákově, jež jsou v majetku města. Práce měl dělat její manžel Rudolf. Podle obžaloby ale opravy nebyly provedeny. Vyfakturované práce si manželé nechali udělat na svém soukromém domě. Za spolupachatelství byl Kutra pravomocně odsouzen na rok s podmíněným odkladem na dva roky a k peněžitému trestu 90 tisíc korun. Manželé navíc městu museli nahradit škodu téměř 90 tisíc korun.

Zlín
Zdroj: ČT24/www.wikipedia.cz