ČEZ za Romana sponzoroval politické strany, říká Schwarzenberg

Praha - S vážným obviněním týkajícím se ČEZu přišel vicepremiér Karel Schwarzenberg. Pro server aktuálně.cz řekl, že odchod Martina Romana z čela elektrárenské společnosti prý bude mít obrovské dopady na domácí politiku. Údajně totiž sponzoroval politické strany. Jeho jméno se ale neuvádí v žádné z oficiálních zpráv o jejich hospodaření. Zástupci ČEZu jakýkoli podíl na sponzoringu stran odmítají.

Karel Schwarzenberg tvrdí, že Martin Roman sponzoroval politické strany, pouze TOP 09 se podle vicepremiéra od těchto praktik distancovala. Romanův odchod by tak podle něj mohl mít na českou politiku značný dopad. „Mohu jen říci, že my jsme společností ČEZ nikdy financováni nebyli,“ doplnil pro server Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg:

„Je veřejným tajemstvím v této republice, že ČEZ tady financoval politické strany. Mohu jen říct, že TOP 09 od nich nedostala ani minimální obnos.“

Na oficiálním seznamu sponzorů nicméně ČEZ nefiguruje a není uveden v žádné z oficiálních zpráv o hospodaření stran. I přes nedostatek důkazů jsou ministrova slova vážným obviněním, které zpochybňuje legálnost hospodaření politických partají. Ty jsou totiž povinné ze zákona udávat zdroje svých příjmů. Tyto utajené toky peněz by tak mohly znamenat značné daňové úniky politických stran.

Toto nařčení nicméně zástupci ČEZu kategoricky odmítají. Podle nich se společnost na žádném sponzoringu politických stran nepodílela. I samotní politici konkurenčních stran tvrdí, že si od ČEZu žádné peníze nevzali. „Určitě ne. To je firma, kterou bych si pamatoval,“ uvedl například šéf komunistů Vojtěch Filip.

Karel Schwarzenberg se víc už vyjadřovat nechtěl, navíc odjel na služební cestu. Jeho slova ale potvrzuje další politik - poslanec za ČSSD František Bublan. „Já samozřejmě nevím částky, ale vím, že ČEZ sponzoroval většinu politických stran to je jeho politika,“ uvedl na dotaz ČT24. Podle týdeníku Respekt mohly strany dostat peníze třeba z předraženého nákupu solárních elektráren od firmy Amun.RE, sporná je údajně i tzv. Duhová kampaň ČEZu a třeba i zahraniční investice.  

Do ČEZu přišel Martin Roman ze soukromé sféry. Do roku 2000 byl generálním ředitelem společnosti Škoda Holding. Po nástupu Martina Romana začal ČEZ mohutně expandovat na východ a jihovýchod Evropy, ale také do okolních států. Hodnota společnosti rychle rostla a Roman se tak dostal k milionovým odměnám a stal se pravděpodobně nejlépe placeným státním zaměstnancem.