ODS žádá TOP 09: Distancujte se od výroků Kalouska

Praha - Výkonná rada ODS vyzvala vedení TOP 09, aby se distancovalo od neurvalých výroků svého místopředsedy Miroslava Kalouska na adresu politiků ODS. Po jednání širšího vedení ODS to řekla první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má politické soupeření mezi ODS a TOP 09 své meze a Kalouska neomlouvá ani jeho únava a podrážděnost.

„Usnesení dává jednoznačně najevo, že určité hranice tady byly překročeny a že to považujeme za těžko akceptovatelné z hlediska standardních koaličních vztahů,“ řekl Nečas. Reagoval tak na Kalouska, který označil europoslance ODS Hynka Fajmona a Iva Strejčka za „bezvýznamné“ a „zlobou nadané idioty“. Předtím Kalouskovi totiž vyčetli, že nejezdí na zasedání ministrů financí EU a často se nechává zastupovat. Kalousek uvedl, že se tak stalo jen jednou; posléze na jejich adresu pronesl nadávky.

Kalousek se dnes za své výroky omluvil. „V okamžiku mimořádného vypětí jsem na adresu dvou europoslanců použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím,“ uvedl. Trvá ale na tom, že své povinnosti v Radě ministrů EU plní svědomitě. „Za některé své výroky se Kalousek omluvil. Doufáme, že se omluví za všechny výroky na adresu politiků ODS, které přesáhly míru slušného chování,“ reagoval Nečas.

Předseda europoslanců ODS Jan Zahradil si myslí, že Kalousek nemá své chování a výroky pod kontrolou. „Ani klesající preference TOP 09 nemohou takové úlety ospravedlnit. Jejich pravou příčinu zná asi jen pan Kalousek a měl by s tím už něco dělat,“ uvedl Zahradil. Podle něj nemá Kalousek pod kontrolou ani svůj úřad. Jeho náměstek Tomáš Zídek, který jej na zasedáních EU dlouhodobě nahrazuje, podle Zahradila prý hlásá věci, které nejsou v souladu s postoji samotného ministerstva.