Vedení ČSSD se Palas kvůli pronájmu nemocnice zpovídat odmítá

Ostrava - Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) se kvůli pronájmu zadlužené novojičínské nemocnice odmítá zpovídat vedení sociální demokracie. Právě pronájem zdravotnického zařízení řetězci Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka vyvolal ostrý spor hejtmana s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, protože takový krok je v rozporu s programem ČSSD. Palas měl svůj postoj tento týden vysvětlovat i na jednání předsednictva strany. Hejtman však dnes po podpisu smlouvy o pronájmu nemocnice uvedl, že případné nejasnosti je ochoten vysvětlit v regionu a do Prahy se nechystá.

„Ideologie se nesmí navyšovat nad zájmy občanů a zájmy pacientů. Pokud pan předseda Sobotka má potřebu ještě nějakého dovysvětlení v této věci, my ho tady rádi přivítáme,“ uvedl Palas. Dodal, že všichni zastupitelé, včetně všech sociálních demokratů, kteří pro pronájem hlasovali, mu „rádi vysvětlí, že jiná cesta nebyla“. Palas tak znovu zopakoval, že kraj neměl jinou možnost jak situaci v zadlužené nemocnici řešit. Ani z úst svého kritika Sobotky hejtman podle svého tvrzení nezaznamenal žádný reálný návrh.

Zdravotnické zařízení má nyní zhruba 270 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti. Právě v souvislosti s chybným hospodařením nemocnice už policie obvinila jednu osobu. Podle policie jde o hospodářský trestný čin, bližší informace nesdělila. 

Někteří čelní představitelé ČSSD už hejtmana dokonce vyzvali, aby v příštích krajských volbách za stranu nekandidoval. „Myslím si, že není v kompetenci nikoho z vedení říkat, kdo bude a nebude kandidovat. Jestli mi někdo okopává z Prahy kotníky, tak je okopává proto, že si chce se mnou vyřizovat primitivním způsobem účty,“ uvedl Palas.

O pronájmu nemocnice Moravskoslezský kraj rozhodl minulou středu. Agel ji získá na 20 let od ledna 2012. Představitelé kraje ujišťují, že rozsah lékařské péče, kterou nemocnice poskytuje, se nezmění. Zařízení má nyní zhruba 270 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti. Agel převezme závazky nemocnice a za pronájem zaplatí ročně kraji bez DPH zhruba 25 milionů korun. Kromě toho za 200 až 220 milionů korun zrekonstruuje operační sály včetně jednotek intenzivní péče a ARO.

Novojičínská nemocnice
Zdroj: ČT24