Aktivistky kritizují nefunkční radu pro rovné příležitosti

Praha - Vláda po volbách zatím neobnovila svou radu pro rovné příležitosti žen a mužů. Už víc než rok je tento poradní sbor bez vedení a nefunguje. Kritizují to neziskové organizace i stínová ministryně opoziční ČSSD pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová. Rada by se navíc měla přesunout z Úřadu vlády, její činnost by nově mělo zajišťovat ministerstvo práce.

„Dlouho jsme si myslely, že to, že se v této oblasti nic neděje, je dáno jakýmsi nezájmem. Ten vývoj v poslední době spíš ukazuje, že se jedná o záměr,“ řekla šéfka organizace Fórum 50 % Jana Smiggels Kavková. Sdružení prosazuje vyšší zastoupení žen v politice.

Neziskové organizace poukazují na to, že vládní rada nepracuje už delší dobu. Podle nich se tak nepřipravují žádné návrhy ke zlepšení situace. Jednotlivé týmy v radě se věnují opatřením k ochraně před domácím násilím, pro slaďování práce a rodiny, k podpoře otců či zvýšení zastoupení žen v politice. Podle zástupkyň České ženské lobby, která zastřešuje přes dvě desítky organizací, kabinet své priority a postup na letošní rok vydal až nyní v září.

V politice je málo žen

Sdružení Fórum 50 % také upozorňuje na to, že je v české politice nedostatek žen. V Poslanecké sněmovně je 22 procent žen, v Senátu ještě méně, 18,5 procenta. Ve vládě sedí jediná žena – vicepremiérka Karolína Peake (VV). O něco lepší panuje situace panuje v komunální politice – v obecních zastupitelstvech je 26 procent žen.

V rámci Evropy je Česko průměrné – ve srovnání třeba se skandinávskými zeměmi ale výrazně zaostává. Sdružení se domnívá, že nezbytným minimem je 30procentní zastoupení žen – jedině tak mohou ženy hájit své zájmy. „Tím, že ženy a muži mají odlišnou životní zkušenost, tak vyšší zastoupení žen by znamenalo jiný pohled na politiku, prosazování odlišných témat,“ domnívá se projektová koordinátora Fóra 50 % Marcela Adamcová.

Motivovat politiky chce Fórum třeba každoroční soutěží s názvem Strana otevřená ženám. Letos už popáté bude hodnotit, nakolik parlamentní strany prosazují rovnost žen a mužů. Předchozí ročníky vyhrála Strana zelených. Letos už hodnocena nebude.

Podle Smiggels Kavkové se dlouho čekalo na obsazení křesla vládního zmocněnce pro lidská práva, do kterého usedla v únoru Monika Šimůnková. „Ukázalo se, že i když už zmocněnkyni máme, tak činnost rady obnovena nebyla,“ uvedla šéfka Fóra 50 %. Podle ní je tak rada vlády pro rovné příležitosti posledním poradním sborem kabinetu, který po volbách nezačal fungovat. Smiggels Kavková podotkla, že v sekcích lidských práv a rovných příležitostí „všechny důležité posty obsadili lidé s velmi konzervativní orientací“. „Od svého nástupu do funkce se snažím, aby rada začala fungovat,“ řekla k tomu Šimůnková.

To, že by se rada měla přesunout z Úřadu vlády pod ministerstvo práce, je podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové v dodatku koaliční smlouvy z července. „V dodatku není uveden žádný termín, od kdy by se to mělo realizovat. Konkrétní zadání zatím není,“ uvedla mluvčí. 

Nečinnost rady kritizuje i stínová ministryně ČSSD pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová. Už dřív řekla, že rovnost žen a mužů zaujímá „na vládní černé listině neoblíbených lidských práv čelné místo“. Dodala, že kabinet svým přístupem ukazuje, že problematiku ignoruje. Rada přitom podle ní může přispět k řešení podstatných věcí. To, co schválí, musí projednat i vláda. Zmínila třeba kroky k ochraně dětí, které vyrůstají jen s jedním rodičem, před chudobou. 

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

Vláda svou radu pro rovné příležitosti zřídila v roce 2001. Podle statutu v ní zasedají náměstci ministrů, experti, lidé z neziskových organizací i odborů. Jejich úkolem je připravovat návrhy ke srovnání podmínek obou pohlaví. Scházet se mají minimálně třikrát ročně.