KSČM rostou preference, přeskočila i TOP 09

Praha – Stranické preference velkých stran – ČSSD, ODS a TOP 09 klesají. Ukázal to zářijový průzkum agentury STEM. Z tohoto trendu těží komunisté, kteří v přepočtu na mandáty dosáhli nejlepšího výsledku od voleb. Do sněmovny by se kromě těchto stran už žádná další nedostala. Věci veřejné by volila tři procenta lidí, lidovci mají zhruba stejnou podporu.

Žebříček stranických preferencí vede ČSSD s 25,8 procenta hlasů, za ní skončila ODS s 12,9 procenta a třetí by byli komunisté s 11,8 procenta. Na čtvrtém místě je TOP 09, kterou preferuje 9,9 procenta lidí. Všem těmto stranám s výjimkou komunistů podpora mezi lidmi klesla. Všem těmto stranám s výjimkou komunistů podpora mezi lidmi klesla. ČSSD si pohoršila od června o 1,6 procentního bodu, ODS o 2,2 bodu a TOP 09 o devět desetin bodu. Naopak komunistům vyjádřilo podporu o 0,4 procentního bodu více lidí. Statistická chyba je v tomto případě zhruba 1,5 bodu u menších stran a 2,5 bodu u větších stran. 

K volbám by přišlo 55 procent lidí

Pokud by se příští týden konaly volby, zúčastnilo by se jich 55 procent občanů. Osmnáct procent uvedlo, že se jich nezúčastní, a 27 procent není ještě nerozhodnuto.

Stranické preference ale ukazují rozložení politických sympatií mezi všemi dotázanými, tedy i těmi, kteří nejsou rozhodnutí, nebo nejsou ochotni žádnou stranu vůbec jmenovat. Podíly preferencí jednotlivých stran jsou nižší, než by odpovídaly volebnímu výsledku, o kterém rozhodují jen účastníci voleb, zdůraznila agentura. 

Podle modelu volebních zisků by sociální demokraté získali ve sněmovně 87 křesel, občanští demokraté 45 křesel a TOP 09 by jich měla 30. Komunisté by měli k dispozici podle STEMu 38 mandátů. Levice by tak sněmovnu pohodlně ovládla se 125 hlasy.

STEM provedl průzkum ve dnech 8. až 16. září a zúčastnilo se ho 1 237 lidí starších 18 let.