Novinka v kariéře učitelů: Za atestaci o pět tisíc vyšší plat

Praha – Ministerstvo školství přišlo s dalším nápadem jak zlepšit kvalitu školních sboroven. Podle nového kariérního systému by mohli učitelé po několika letech praxe skládat atestace. Za každou by se jim pak o pět tisíc korun zvýšil plat. Učitelé se ale na ministerský plán dívají spíš skepticky.

Pedagogové by se podle návrhu kariérního systému rozdělili do čtyř skupin. Nejen podle délky praxe, ale i podle počtu atestací. Ty by jim mimo jiné zajistily i možnost dělat ředitele. Motivací by ale měla být i výška platu. „Předpokládá se pět tisíc korun za jeden atestační stupeň, což si myslím není zanedbatelná částka,“ uvedl náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Kariérní systém učitelům sice chybí, ministerský návrh má ale podle nich hned několik trhlin. Atestace mají být nepovinné. Učitel, který by je nechtěl dělat, by pak měl sice nižší plat, ale mohl by učit dál a přitom stejně kvalitně. „Když máte v šuplíku víc papírů, znamená to, že jste lepší učitel?“ namítla učitelka Alžběta Plachá.

Předseda Asociace profese učitelství Jan Korda:

„Do dnešního dne není pojmenována kvalita učitele, takže oni vlastně vytváří kariérní řád na něco, co neexistuje.“ 

Příprava na atestace má stát 20 až 25 tisíc korun a ministerstvo školství zatím zvažuje, jestli je bude platit stát, nebo samotní učitelé. Jen na zvýšení platů atestovaných učitelů by ale resort musel sehnat dvě až čtyři miliardy korun. Spoléhá sice na to, že je najde v rámci reformy financování školství, učitelé tomu ale moc nevěří.

Zatím se ani neví, kdo by učitele na atestace připravoval a dál vzdělával. Podle Kordy by vše mohlo skončit i tím, že budou s vidinou vyššího platu jen obíhat všemožné vzdělávací kursy. „Jestli by to nebyli sběratelé čárek, protože budou chtít pět tisíc? Stoprocentně, spolehněte se,“ uzavřel.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)