Hejtmani ČSSD podpořili Palase, přesto půjde na kobereček

Praha – Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas, který v přímém rozporu se stranickým programem pronajal krajskou nemocnici v Novém Jičíně soukromému řetězci Agel, má podporu svých stranických kolegů z ČSSD. Palas podle hejtmanů ČSSD tak jednal jen proto, aby zachránil existenci zadlužené nemocnice. Ta přitom byla už druhým příkladem, kdy hejtman z ČSSD pronajal nemocnici soukromé firmě. Už před rokem pronajal hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný nemocnici v Sokolově. Palas a šéf moravskoslezské ČSSD Petr Kajnar budou přesto pronájem nemocnice vysvětlovat příští týden na jednání předsednictva ČSSD. Po jeho dnešním zasedání to uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka.

Když jde o záchranu zadlužené nemocnice, musí stranický program stranou. Hejtman Jaroslav Palas získal ve sporu s vedením strany podporu hejtmanů téměř všech sociálnědemokratických krajů. „V rozporu s programem by bylo, kdyby docházelo k rušení nemocnic, k prodeji nemocnic. Nicméně snahu kolegů chápu jako snahu zachovat zdravotní péči pro široké spádové okolí,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

S tím souhlasí i hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler: „Pokud je k tomu dohnala finanční situace, tak je to lepší, než aby tu nemocnici zrušili.“ Také hejtman Pardubického kraje Radko Martínek nemá proti Palasovu postupu námitky. „V zájmu všech musí být především to, aby ta nemocnice byla schopna pracovat,“ dodal.

Reportáž Veroniky Kabátové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)

ČSSD přitom před volbami jednoznačně slibovala, že žádnou krajskou nemocnici po volbách nepronajme ani neprodá. „To je nešťastné rozhodnutí, protože je v rozporu s dlouhodobým programem sociální demokracie,“ podotkl předseda strany Bohuslav Sobotka. Jediným hejtmanem ČSSD, který odsoudil pronájem novojičínské nemocnice, je středočeský šéf David Rath. Podle něj je to natolik flagrantní porušení stranického programu, že by už moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas neměl kandidovat v krajských volbách. Stejný názor má třeba i místopředseda strany Jiří Dienstbier.

Jenže Palas zatím odstoupit z kandidátky nehodlá. A i v tom má podporu ostatních hejtmanů. „V sociální demokracii o tom, kdo bude kandidovat, nerozhoduje pan předseda,“ uzavřel Zimola.

Palas a předseda moravskoslezské krajské organizace ČSSD Petr Kajnar budou pronájem příští týden vysvětlovat na jednání předsednictva sociální demokracie. Sobotka trvá na tom, že je to v příkrém rozporu s programem ČSSD. Podle kuloárových informací chtěl dnes na jednání stranického vedení prosadit ostřejší usnesení, ale neuspěl. Moravskoslezských sociálních demokratů se například zastal místopředseda Zdeněk Škromach. Ten, kdo je kritizuje, by měl podle něj vysvětlit, jak uhradit stamilionové dluhy nemocnice.