LOM Praha prý spěje ke krachu, hrozí mu privatizace

Praha – Ministerstvo obrany se údajně bude snažit privatizovat státní podnik LOM PRAHA, který si podle dostupných informací nevydělá na vlastní provoz. Nad vodou jej prý drží především prodej majetku, obchod s náhradními díly a výcvik pilotů pro českou armádu. Dozorčí rada firmy proto dnes rozhodla, že podnik musí projít restrukturalizací. LOM dosahuje ročního obratu necelé 2 miliardy korun a hned po Aeru je největší leteckou firmou v republice, zaměstnávající přes tisíc osob.

V nejnovější auditorské zprávě se uvádí, že LOM je špatně řízený podnik bez existující výroby spějící ke krachu. „Společnost dlouhodobě nevytváří dostatečný zisk, především ze své vlastní provozní činnosti. Ta společnost funguje samovolně,“ podotkl generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita.

Mluvčí společnosti Martina Fišerová nicméně tvrdí, že firma má cashflow pod kontrolou. „Ve srovnání například se srpnem loňského roku máme mnohem nižší úvěrové zatížení. Na konci roku očekáváme kladný hospodářský výsledek,“ dodala.

Podle firmy je situace v pořádku

LOM Praha přiznává, že na začátku roku se podnik musel vyrovnávat s těžkostmi. Výroba jela pouze na 60 procent a zaměstnanci chodili  do práce jenom 3 dny v týdnu. Fišerová ale dodala, že se situace ve firmě za tu dobu zlepšila. „V tuto chvíli je situace stabilizovaná a v celém podniku je normální pracovní doba, normální pracovní průběh,“ uvedla.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

O špatné situaci ve zbrojařské firmě se ministerstvo obrany dozvědělo začátkem června. Generální sekretář ministerstva Jan Vylita pak bez výběrového řízení vybral auditorskou firmu KPMG, která začala podnik kontrolovat. „Já mám ze zákona určité odpovědnosti. Jednou z těch odpovědností je chránit majetek státu. V situaci, kdy hrozí opravdu likviditní riziko pro tu společnost, tak nemůžete čekat,“ upozornil Vylita.

Nevládní organizace s podobným postupem nesouhlasí a prosazují, aby bylo vyhlášeno klasické výběrové řízení. „Může se spekulovat, jestli to není na hranici nehospodárného zacházení s veřejnými prostředky,“ míní Jiří Skuhrovec z Fakulty sociálních věd UK.

Stanislav Beránek, Transparency International:

„Zdůvodnění urgentností takovéhoto auditu úplně nesedí, vzhledem k tomu, že výsledek má být znám do konce roku.“

Zakázku ministerstva obrany pro KPMG už prošetřuje Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Ten se k situaci ale odmítl vyjádřit. Kontrola auditorské firmy KPMG ve státním podniku LOM PRAHA proto stále pokračuje. Služby auditorů zatím stály ministerskou kasu zhruba 2 miliony korun.