K opravným maturitám nedorazila čtvrtina studentů

Pardubice - K opravným maturitám nedorazila zhruba čtvrtina z 20 tisíc studentů, kteří neuspěli v řádném termínu. Oznámil to dnes ministr školství Josef Dobeš (VV). Podle něj se ale státní maturity osvědčily a není třeba jejich podmínky zmírňovat. Opravné maturitní písemky skončily ve středu, vysvědčení studenti dostanou v pondělí 26. září. Ti, kteří nebudou úspěšní v současném opravném kole, budou mít podle Dobeše k dispozici ještě další opravné termíny.

K opravným maturitám měla přijít zhruba pětina maturantů. Pokud složí zkoušky úspěšně, budou moci být ještě přijati na některé vysoké školy. „Vím, že 5 000 studentů vůbec nepřišlo k opravnému kolu. Jinými slovy pravděpodobně řekli, že na to nejsou připraveni a budou opakovat,“ uvedl Dobeš.

Neúspěšným školám hrozí zrušení

Kritéria pro úspěšné složení státní maturity se zatím měnit nebudou. „Nechci snižovat laťku. Naopak v budoucnu by se měla spíše zvyšovat,“ uvedl s tím, že jen tak mohou být čeští středoškoláci reálnou konkurencí zahraničním studentům a pracovníkům.

Dobeš také řekl, že na deseti středních školách nesložilo v řádném termínu státní maturity ani 20 procent studentů. Kvalitu těchto škol nyní prověřuje školní inspekce a není vyloučeno to, že by mohly být zrušeny a vymazány z rejstříku vzdělávacích zařízení.

Vydáno pod