Rath čelí kritice kvůli nákupu iluminace v Sotheby's

Praha/Kutná Hora - Středočeský kraj zastoupený hejtmanem Davidem Rathem slavil úspěch na dražbě v Londýně. V aukční síni Sotheby's za necelých 17,5 milionu získal vzácnou iluminaci z 15. století, na které je vyobrazeno dolování stříbra v Kutné Hoře. Na Rathovu hlavu se ale snesla kritika ze strany opozičních zastupitelů i některých spojenců. Podle nich kraj v době krize jen mrhal penězi. David Rath kritiku odmítá. Podle něj se taková díla musí nakupovat ve chvíli, kdy jsou k prodeji, a ne, když na ně jsou peníze.

Rath sám připouští, že výsledná částka byla vyšší, než na jakou byl kraj před aukcí připravený jít. „Mě překvapilo, kolik dražitelů mělo o tu věc zájem a konec dražby byl hodně dramatický,“ uvedl Rath v pořadu ČT Události, komentáře. Odborníci označili za amatérskou skutečnost, že byl eminentní zájem české strany zveřejněn ještě před aukcí. Veřejně projevený zájem přitahuje pozornost a může vést ke zvyšování prodejní ceny.

Miniatura je památkou srovnatelnou s fragmentem věhlasné Dalimilovy kroniky, který Česká republika v dražbě získala před čtyřmi lety. Vznikla v nejvýznamnější české iluminátorské dílně konce 15. století. Do roku 1920 byla ve vídeňské soukromé sbírce; pak byla desítky let nezvěstná a známá pouze z černobílé kopie.

Bendl: Hejtman si jen ukojil své ego

Na vedení kraje se od opozice snáší kritika. Podle bývalého hejtmana Petra Bendla Rath jednal na vlastní pěst, bez konzultace s hejtmanstvím. „Kraj o tom vůbec nejednal, zastupitelstvo o tom neví. Hejtman ty peníze v rozpočtu zatím nemá,“ řekl předseda středočeské organizace ODS Bendl. „Hejtman si ukojil svoje ego. Je-li význam díla tak velký, měl ho koupit stát. Vzhledem k výši investice je to nezodpovědné plýtvání krajskými prostředky,“ míní Bendl s tím, že chybí finanční prostředky na školství, opravy silnic či sociální věci. Ke kritice se připojili i komunisté, kteří přitom menšinovou krajskou vládu sociální demokracie obvykle podporují. „V současné době, kdy opravdu hledáme každou korunu, je těžké posuzovat, zda to jsou dobře vynaložené finance,“ říká zdrženlivě předsedkyně klubu KSČM v krajském zastupitelstvu Jiřina Fialová. 

Hejtmanství kritiku odmítá a má podporu i ministerstva kultury. To se nechalo slyšet, že mimořádné prostředky na podobné nákupy již jsou pro letošek vyčerpané, a ocenilo, že se iniciativy chopil kraj. Podle ředitele Galerie Středočeského kraje Jana Třeštíka není koupě miniatury plýtváním, ale investicí, která se v budoucnu vyplatí. „Dokážeme, že se tento nákup mnohonásobně vrátí i v té finanční rovině, o kterou ale nejde,“ prohlásil. Cena podle něj není přemrštěná a mohla by být i mnohem vyšší. Poukázal na to, že běžná díla špičkových českých autorů, například Emila Filly nebo Toyen, se draží v podobné cenové hladině.

Kraj si stojí za svým: Získali jsme unikát

Koupi obrazu uvítal i kutnohorský starosta Ivo Šalátek (ODS). „Je to součást českého kulturního dědictví, a když si to můžeme dovolit koupit, tak to musíme koupit,“ řekl. Překvapila ho ale cena, za jakou se obraz vydražil. „Z toho je vidět, že je to opravdu unikát,“ dodal. Věří, že se bude obraz v Jezuitské koleji alespoň příležitostně vystavovat.

„Do Čech se vrací něco naprosto unikátního. Pomůže to turistickému ruchu ve středních Čechách,“ dodal Rath. Malba by se měla stát jedním z nejvýznamnějších exponátů vznikající Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Do Čech by měla být dovezena do konce roku, nejlépe do Vánoc. V galerii by se mohla na jeden den vystavit. Nejprve ji ale čeká odborné zkoumání, pravděpodobně v Národní knihovně, kde bude podrobena prvnímu restaurátorskému, případně konzervátorskému průzkumu.