Podvodník Lukáš Kohout je hrdinou, alespoň ve Varnsdorfu

Varnsdorf (Šluknovsko) – Kdo by neznal Lukáše Kohouta. Zřejmě mnoho lidí si ho pamatuje, jak si na útraty státu létal po světě v roli falešného tajemníka předsedy valného shromáždění OSN Jana Kavana. Nyní je z něj hrdina, tedy alespoň ve Varnsdorfu, kde organizuje demonstrace na protest proti nepřizpůsobivým Romům. Tamní občané za ním stojí a jeho minulost neřeší.

Devětadvacetiletý vyučený kuchař Lukáš Kohout se asi jako jediný občan Varnsdorfu ocitl v otevřené internetové encyklopedii Wikipedie s charakteristikou českého podvodníka, mystifikátora a politika. Nicméně celoživotně se proslavil před devíti lety jako falešný asistent předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana, kdy za peníze daňových poplatníků obletěl celý svět.

Za svůj podvod byl Kohout odsouzen k pokutě sto třiceti tisíc korun. Podle jeho slov už ji má zaplacenou, když nashromáždil peníze z prodeje knihy, která popisuje jeho příběh. „Kniha zachycuje ten příběh od narození až po ty strašlivé podvody, kterých se on dopouštěl na všech možných lidech kolem a na kterých je pozoruhodná ta věc, že on je v podstatě živoucím důkazem toho, že lze žít mimo systém,“ popisuje knihu její spoluautorka právnička Klára Veselá Samková.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Kohout je nekorunovaný král protiromských shromáždění a pochodů

Nyní se díky vypjaté situaci na Šluknovsku stal z podvodníka Kohouta hrdina. Stačilo k tomu pronést pár vděčných vět na adresu nepřizpůsobivých Romů z Varnsdorfu a dav spravedlivě rozhořčených občanů ho podporuje. „Tak je to občan Varnsdorfu, tak ho to asi zajímá, co se tady děje. To, že on svolává tady ty demonstrace, tak na tom není nic špatného. Chyběl někdo, kdo se odvážil,“ říká jedna z účastnic protestních akcí.

Lukáš Kohout

„Tak ono to bylo spíš o té odvaze. Co si budem povídat, lidi si povídají akorát tak u piva, na balkónech, u paneláku v hloučku, ale v podstatě veškerý takový ty ďábelský věci se děly na náměstí a vždycky se musí najít někdo, kdo tu ďábelskou věc na to náměstí vezme.“

V severočeském kraji je také veřejným tajemstvím, že Lukáš Kohout spolupracuje se členem rady kraje pro školství za sociální demokracii Petrem Jakubcem. Před půl rokem ho Lukáš Kohout v tisku dokonce navrhoval za nového starostu Varnsdorfu a sám také tvrdí, že se s Petrem Jakubcem několikrát scházeli. Pan Jakubec je ale jiného názoru. „S Lukášem Kohoutem nemám nic společného a já považuji tento rozhovor v této otázce za skončený,“ konstatuje Jakubec.

Jaká je tedy celá pravda, je velice těžké se dopátrat. Kohoutova charakteristika v internetové encyklopedii je tedy vcelku výstižná. Nevyvratitelným faktem je však to, že nespokojení lidé ve Varnsdorfu mají svého „hrdinu“, který jim mediálně pomáhá celou kauzu zviditelňovat.