Čtvrtina Čechů nechce za sousedy gaye

Praha - Více než čtvrtina obyvatel ČR nechce mít za sousedy homosexuály. Oproti stejnému výzkumu před pěti lety jsou k nim nyní lidé výrazně tolerantnější. V roce 2003 nechtělo gaye za sousedy 42 procent lidí, teď je to 29 procent. Pětina by nerada žila vedle kuřáků. Nejméně oblíbenými sousedy zůstávají drogově závislí, které by si v okolí svého bydliště nepřálo devět z deseti občanů ČR. Lidé nechtějí v sousedství ani alkoholiky a osoby s kriminální minulostí. Průzkumu společnosti CVVM se zúčastnilo 1028 lidí starších patnácti let.

S alkoholiky by si nepřálo sousedit 83 procent respondentů, s kriminálníky 78 procent dotázaných. Nadpoloviční podíl českých občanů také nechce žít v blízkosti psychicky nemocných osob. Sousedy jiné barvy pleti odmítá 26 procent lidí a kuřáky 21 procent dotázaných.

12 procent obyvatel si nepřeje žít v blízkosti bohatých. Následuje odmítání sousedů jiného náboženského přesvědčení, chudých lidí a tělesně handicapovaných. Mladé lidi, seniory a osoby jiného politického přesvědčení by za sousedy nechtěla shodně čtyři procenta Čechů.

Nejvíce jednotní jsou občané v mínění, že česká společnost je snášenlivá k mladým lidem a osobám s jiným náboženským přesvědčením.

Vydáno pod