K soudu míří další kauza spojená se šampionátem v Liberci

Liberec - V souvislosti s libereckým šampionátem v lyžování míří k soudu další kauza. Dva muži a jedna žena podle obžaloby spáchali podvod za téměř čtyři miliony korun. Tolik zaplatila liberecká univerzita za nábytek, který ve skutečnosti nikdy nebyl dodán. Obžalovaným hrozí od dvou do osmi let vězení. Informaci přinesla liberecká příloha Mladé fronty Dnes. Jde o další z kauz, která vyplynula z šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který se po lyžařském šampionátu začal zabývat využitím státní dotace při rekonstrukci areálu vysokoškolských kolejí.

Nová obžaloba souvisí s dodávkou nábytku pro koleje liberecké univerzity. Ty se před šampionátem připravovaly pro hosty a sportovní týmy. Podvodu se podle žalobce dopustili šéf Kolejí a menz Technické univerzity, účetní zhotovitele stavby, kterou byla stavební společnost Syner, a bývalý zástupce investora - liberecké společnosti Investing CZ. „Svým jednáním společně obohatili zhotovitele stavby o částku přesahující 3 900 000 korun,“ uvedl mluvčí Okresního státního zastupitelství v Liberci Petr Hořín.

„Zhotovitel stavby účtoval investorovi - Technické univerzitě v Liberci - dodávky nábytku, který ve skutečnosti nebyl dodán. Univerzita tyto faktury v plné výši proplatila,“ dodal Hořín. Žalobce tvrdí, že obžalovaná trojice sice věděla, že část původně plánovaného nábytku na koleje nebyla dodána, přesto nechala pracovnice Syneru vystavit faktury a soupisy provedených prací. Postupovala tak celkem ve čtyřech případech. „Pracovník technického dozoru investora, který byl povinen provést kontrolu dodaného nábytku, každou z těchto faktur schválil jako správnou. Pracovník Technické univerzity v Liberci pak zajistil, aby univerzita nesprávnost faktur nezjistila a v plné výši je proplatila,“ doplnil Hořín.

„Do skončení všech soudních úkonů se nebude Technická univerzita k celé události nijak vyjadřovat,“ uvedla mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková. Obžalobu nekomentovala ani společnost Syner.

Je to už druhá kauza související s přípravou lyžařského mistrovství světa v Liberci. I první dvě obžaloby, které padly počátkem letošního roku, přitom souvisely s rekonstrukcí libereckých kolejí. Bývalý rektor a majitel firmy Investing CZ čelí obžalobě za to, že zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku zhruba za 24,3 milionu korun bez jakékoli soutěže vítězi původní zakázky. „Dle názoru obžaloby tímto jednáním úmyslně vyloučili ostatní možné soutěžitele,“ uvedl Hořín. Dopustili se tak pletichy při veřejné soutěži a hrozí jim dva až osm let za mřížemi.

Vydáno pod