Knížák vs. Černý - za vulgarismy žaluje jeho i ČT

Praha – Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák zažaloval umělce Davida Černého a Českou televizi (ČT). Podle informací serveru Týden.cz spor zažehl dokument ČT, v němž se Černý o Knížákovi vulgárně vyjadřoval. Knížák tedy po něm žádá odškodnění ve výši 150 tisíc korun a po televizi půl milionu. ČT nyní jedná s Knížákovými právníky a usiluje o mimosoudní vyrovnání.

Vulgárními výrazy počastoval Černý Knížáka v lednovém dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého. Podle bývalého šéfa Národní galerie tak došlo k zásahu do práva na ochranu osobnosti. Televize se pak měla provinit tím, že vulgarity do vysílání pustila, protože pořad byl předtočen, nevysílal se v přímém přenosu.

Vedení ČT se snaží soudnímu sporu vyhnout. Mluvčí ČT Ladislav Šticha uvedl, že právní útvar televize se sešel s Knížákovými advokáty a probíhají jednání o dalším postupu. „My samozřejmě preferujeme mimosoudní dohodu, protože se nedomníváme, že by tam vznikal nárok na finanční odškodnění,“ dodal mluvčí. Černý obdržel žalobu ve středu a zatím nemluvil ani s Českou televizí ani s Knížákem.

David Černý pro Týden.cz: „Nejspíš budu muset sepsat nějaký papír, prodiskutovat to s právníkem. Druhá možnost je vyhlásit všelidové hlasování, jestli to, co jsem řekl, je, nebo není pravda, z čehož by mohlo vzejít, že je to pravda.“

Černý považuje za podivné, že se jeho vulgární výroky do vysílání vůbec dostaly, podle něj si „to má televize hlídat.“ Rozhovor prý neautorizoval a nebyl domluven s tvůrci pořadu, že ho odvysílají v tomto znění. Mluvčí televize ještě neví, kdo je za ponechání vulgarit v dokumentu zodpovědný. „Je otázka, jestli to jde vůbec považovat za pochybení. Musí se to interně vyšetřit,“ oznámil.

David Černý
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Server mediář.cz uvedl, že se v žalobě objevila i přesná internetová adresa dokumentu na webu ČT, která ale nefunguje. Odkaz je nefunkční již delší dobu, televize stažením chtěla zabránit dalšímu šíření obsahu dokumentu.

Spory mezi Černým a Knížákem trvají už dlouho. V roce 2000 odmítl Černý převzít cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii do doby, dokud z jejího vedení Knížák neodejde. Milan Knížák ho nechal po sporu o instalaci jeho díla vyvést a ocenění Černému následně předal prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem.