Kauza padělků Harryho Pottera se vrací před soud

Praha - Prodej pirátských výtisků knihy Harry Potter a Ohnivý pohár znovu řeší soud. Žalobce viní z prodeje padělků šéfa Ottova nakladatelství Vlastimila Svobodu. U Obvodního soudu pro Prahu 3 dostal v minulém roce Svoboda podmínku dva a půl roku a finanční pokutu 200 tisíc korun. Případ se přesunul k odvolacímu městskému soudu.

Svoboda podle obžaloby nechal jako ředitel Ottova nakladatelství bez svolení vytisknout a následně vydat a prodat nejméně 9 600 výtisků knihy. Podle spisu tak poškodil autorku díla Joanne Rowlingovou i nakladatelství Albatros, které vlastní ke knize autorská práva. Na padělky se přišlo náhodou. Zaměstnanci Albatrosu je našli v roce 2004, dva roky po prvním vydání titulu, při obchodní prohlídce skladu třebíčského distributora. Později se objevila i další místa s pirátskými výtisky. Distributoři je prý prodávali za sto korun, zatímco licencované vydání stálo kolem 490 korun.

Problémům se nevyhnulo ani vydání posledního dílu série Harry Potter a Relikvie smrti. Albatros plánoval, že se kniha začne prodávat v knihkupectvích od 31. ledna letošního roku. V obchodních řetězcích se měla objevit až o měsíc později, ale obchodní řetězec Tesco ji začal prodávat už 5. února. Publikace se do Teska dostaly přes internetový obchod Vltava Stores. Podle nakladatelství tak společnost Vltava Stores porušila podmínky vzájemné smlouvy a spor nadále probíhá občanskoprávní cestou.