Greenpeace přečkali v Brdech druhou noc, začali stavět most

Míšov (Plzeňsko) - Zhruba třináct lidí z hnutí Greenpeace strávilo druhou noc v brdských lesích. Od pondělí tu blokují kótu 718, kde by mohl stát americký radar. Na kótě dnes začali připravovat stavbu dřevěného mostu a rozjeli se po okolních obcích, kde fotili lidi s letákem své kampaně. Fotografie s nápisem "Mám cíl - nebýt cíl" pak aktivisté laminují a rozvěšují kolem kóty.

Podle mluvčí organizace Lenky Borákové se na internetu sešlo z různých míst už přes 230 těchto fotografií, které mohou lidé sami posílat. „Když jsme začínali, měli jsme jich kolem 80,“ doplnila.

Jedním z hlavních bodů programu aktivistů na kótě je stavba dřevěného mostu - má být asi 15 metrů dlouhý a symbolizovat spojení. Aktivisté nyní směřují svoje aktivity na 1. května. „Zveme lidi, kteří nás podporují, aby s námi přišli stavět most. Oslavíme tak svátek práce nebo lásky společně,“ zve na kótu mluvčí Greenpeace Lenka Boráková. Do svého tábora pozvali i ministryni obrany Vlastu Parkanovou, aby diskutovali o problematice radaru.

Lidé ale prý mají obavu, že se do vojenského prostoru, kam je bez povolení vstup zakázaný, nedostanou. Hlavní příjezdové cesty už od pondělí hlídá vojenská policie, takže sami aktivisté musejí obcházet hlavní cesty lesem, aby se ke svému ležení dostali. Vojenská policie přiznává, že není v jejích silách hlídkovat podél celé hranice vojenského prostoru.

Už opakovaně se za demonstranty vypravil Jiří Houška z Trokavce. Lesními cestami dnes vedl i skupinku novinářů a filmařů: „Nesu jim také něco na přilepšení, radar tady nechceme a ti, kdo nás podpoří, si zaslouží zas naši pomoc.“ Do tábora nesl kromě sekerky a pily několik plechů
domácího perníku. 

V úterý večer vojenská police natáhla pásku kolem vrcholu kóty. Specialista, který s aktivisty jednal, jim řekl, že tak musí označit místo, kde byl spáchán přestupek.

Vydáno pod