Na koridoru vykolejil další vlak

Přerov – Po dvou dnech vykolejil ve čtvrtek v pozdních nočních hodinách další nákladní vlak. Zablokoval úsek mezi Přerovem a Prosenicemi na hlavním železničním tahu (Vídeň–)Břeclav–Ostrava. Podle informací Drážní inspekce je trať průjezdná po jedné ze dvou kolejí. Krátce před desátou dopoledne se podařilo dostat vykolejený vagon zpět na koleje. V místě nehody prověřuje stav kolejového svršku speciální zařízení. Uzavírka jedné koleje potrvá delší dobu, podle odhadu Drážní inspekce možná až do neděle. V úseku nabírají dálkové i regionální vlaky zpoždění, která se většinou pohybují mezi 10 a 15 minutami. Trať Praha–Olomouc–Ostrava, která se u Prosenic připojuje k přerovské větvi, vykolejení neovlivnilo.

Nákladní expres, který projížděl Českem při cestě z Itálie do Polska, vykolejil pět minut před půlnocí jedním vozem. „Strojvedoucí zaznamenal pokles tlaku v brzdovém potrubí, proto zastavil. Nicméně i přes to táhl vykolejený vůz přibližně dva kilometry,“ uvedl Jan Kučera, náměstek generálního inspektora Drážní inspekce. Na voze vznikla při havárii škoda 150 tisíc korun, oprava koleje a zabezpečovacího zařízení vyjde železniční správu zhruba na milion.

„Příčiny nehody nejsou zatím jasné,“ řekl Kučera. Podle vyšetřování inspektorů nehodu zřejmě způsobila porucha trati nebo vagonu. Vlak jel před vykolejením vozu povolenou 90kilometrovou rychlostí.