Letový provoz mohou čeští dispečeři cvičit na novém trenažéru

Praha - Řízení letového provozu (ŘLP) na pražském ruzyňském letišti začalo používat nový věžový simulátor pro výcvik leteckých dispečerů. Za nejmodernější zařízení ve střední Evropě státní podnik zaplatil 1,2 milionu eur (přes 31 milionů Kč) a ŘLP zvažuje, že unikátní trenažér zpřístupní i veřejnosti.

Představitelé ŘLP považují nový přístroj za unikátní. Technologie umožňuje vytvořit reálné provozní prostředí jakéhokoliv letiště na světě, prozatím jsou však k dispozici 3D modely pouze čtyř největších letišť v České republice. Kromě obvyklých obrazovek s radarovým signálem nabízí zařízení také virtuální pohled z řídicí věže do všech směrů.

Při tréninku lze například vyzkoušet denní a noční dobu, nejrůznější povětrnostní podmínky i ohrožení jako hořící letadlo. Trenažér také nabízí možnost podívat se na celou situaci z pohledu pilota. „Nasimulujeme veškeré možné situace, se kterými se můžeme v reálném životě potkat,“ doplnil ředitel plánování a rozvoje Petr Fajtl.

Ekonomika ČT24 o letovém provozu (zdroj: ČT24)

Zprovozněním vlastního simulátoru ŘLP ukončilo období, kdy si muselo podobné technologie pronajímat v německém Mnichově. Kromě výcviku vlastních zaměstnanců či adeptů na práci dispečera bude simulátor sloužit i komerčním účelům. ŘLP jej nabídne externím zákazníkům především z Polska, Německa a zemí bývalého Sovětského svazu.

Práce dispečerů je považována za jedno z nejvíce stresujících povolání. V Česku se o ni ročně uchází přibližně 800 zájemců. Extrémně náročným výcvikem jich projde ale necelá dvacítka. Navigátoři nesmějí pracovat déle než 2 hodiny v kuse, a poté musí hodinu relaxovat. Ve svém středisku v Jenči mají dispečeři k dispozici i squash nebo vířivku. V loňském roce nad Českem přeletělo víc než 665 tisíc letadel.