Vláda se připravuje na kyberútok jak z hollywoodského filmu

Praha – Vláda přišla s překvapivým plánem. Protože se v Česku množí počítačové útoky, chce sestavit speciální kyberbezpečnostní jednotku. Pracovníky pro tým, který bude monitorovat veškerý pohyb na internetu, dodá ministerstvo vnitra a Národní bezpečnostní úřad. Pokud se objeví hrozba, některé sítě se můžou okamžitě vypnout.

V nadsázce lze říct, že kyberbezpečnostní jednotka bude vládní centrální mozek českého internetu, tedy místnost, kde budou počítačoví experti celý den sledovat, co se na českém internetu děje. Budou ve spojení s podobným armádním pracovištěm a také s univerzitami.

Vláda chce tým specialistů vybavit i jednou speciální pravomocí – vypnout část sítě. To je ale největší kontroverze celého projektu. Pomyslné červené tlačítko, kterým půjde vypnout síť, totiž vadí zastáncům svobody na internetu. Podle odborníků ale nejsou obavy z možného kyberútoku neopodstatněné a podobné tlačítko se může hodit.

Hollywoodské scénáře se mohou snadno stát realitou

Znáte filmy, kde zločinci s počítačem dokážou vypnout všechny semafory a způsobit totální chaos? Nebo zničit celou elektrickou síť? V podání amerických filmových studií vám to možná přišlo směšné. Podle odborníků ale není podobná hrozba jen pouhou fantazií filmařů, spíš o ní hovoří jako o největším riziku současnosti. Vláda jim pak dává za pravdu třeba ve strategii kybernetické bezpečnosti.

Jaroslav Hruška, náměstek pro vnitřní bezpečnost

„Pokud by došlo k blokování některých domén nebo zablokování některých sítí, tak by to znamenalo téměř ochromení celé společnosti.“

„Hrozby se přesouvají do kybernetického světa, protože tam ty zbraně jsou mnohem jednodušší a levnější,“ popsal odborník na kyberbezpečnost a autor zmiňované vládní strategie Aleš Špidla. A nešetří ani příklady možných hrozeb. Útočníci by podle něj mohli využít třeba přechodu elektrárenských společností na nové elektroměry, které samy přenášejí informace o spotřebě. „Když se provede útok a data se zkompromitují, tak dispečink bude podle falešných údajů řídit distribuci elektrické energie a nám začnou hořet rozvodny,“ varoval.

Hackeři už způsobili chaos například v Gruzii

Dostatek je ale i případů kyberútoků, ke kterým už skutečně došlo. Třeba vloni útočníci virem poškodili centrifugy pro obohacování uranu v Íránu. V roce 2008 zasáhl kybernetický útok Gruzii, kde vyřadil nejdříve internet. Lidé pak v panice přetížili telefonní síť. To vše shodou okolností jen pár dní před válkou v Jižní Osetii.