Problémy na Šluknovsku má řešit přísný postih přestupků

Praha – Problémům s nepřizpůsobivými spoluobčany, které nyní zažívá Šluknovsko, chce vláda předcházet přísnými postihy přestupků či vázáním dávek na školní docházku. Ohlásil to dnes premiér Petr Nečas (ODS) po setkání s představiteli Svazu měst a obcí. Podle hlavy vlády panuje také shoda na nezbytnosti vytvořit centrální registr přestupků. Schůzky, věnované především právě vyhrocené situaci v severních Čechách, se z vládní strany účastnili také ministři práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) či kultury Jiří Besser (TOP 09).

Při existenci registru přestupků by bylo možné zjistit, kdo je opakovaně páchá v různých městech, poznamenal předseda vlády. Dodal, že za určitých okolností by pak opakovaný přestupek měl být hodnocen jako trestný čin. Vláda také plánuje legislativně ošetřit možnost, aby stát kontroloval nakládání s dávkami na bydlení.

Proti rostoucí kriminalitě, z níž starousedlíci viní nově příchozí Romy, v oblasti Šluknovska opakovaně protestovali tamní obyvatelé. Jejich nespokojenosti podle policie ke svému zviditelnění využívají i extrémistická hnutí.   

Další demonstrace proti nepřizpůsobivým proběhne v sobotu. Dělnická strana sociální spravedlnosti svolala pochod v Novém Boru a také mítinky ve Varnsdorfu a Rumburku. V pohotovosti proto budou stovky policistů hlavně z Ústeckého a Libereckého kraje.