ČSSD opět předložila návrh na zavedení majetkových přiznání

Praha – Opoziční ČSSD opět předložila sněmovně předlohu, která by zavedla majetková přiznání. Na tiskové konferenci to dnes oznámil předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. S obdobným návrhem už neuspěla ČSSD v dolní komoře v březnu. Sobotka také kritizoval koaliční vládu za to, že navzdory slibům s korupcí podle něho nebojuje.

Lidé by podle návrhu museli dokládat výši příjmů, pokud si pořídí cenné papíry za více než pět milionů korun nebo nemovitosti dražší než 15 milionů korun. Podle Sobotky by zákon administrativně nezatěžoval obyvatele ani podnikatele a v zahraničí jsou majetková přiznání běžná. Jde o nástroj proti legalizaci výnosů z trestné činnosti i preventivní opatření, uvedl.

Předseda ČSSD také poukázal na to, že vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ponechává možnost anonymních akcií a že premiér prý zastavil změny ve státním zastupitelství. V boji proti korupci nepokročila podle ČSSD ani o píď.

Brífink Bohuslava Sobotky (zdroj: ČT24)

Minulý návrh sociální demokracie uváděl u cenných papírů částku asi pět milionů korun a u nemovitostí zhruba 20 milionů. Pokud by lidé nebyli schopni prokázat, že si na ně vydělali, zaplatili by z dané částky 76procentní daň.

Podle vládních poslanců byl návrh v rozporu s listinou práv a bylo by možné jej obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony.