Šéf hasičů odchází, bude kandidovat na senátora

Praha – Dlouholetý šéf hasičů Miroslav Štěpán dnes oznámil, že ke konci listopadu odejde z funkce. Dostal prý nabídku kandidovat do Senátu jako nestraník za KDU-ČSL. Oznámil to dnes na tiskové konferenci. Jedenašedesátiletý Štěpán byl v čele hasičů přes deset let, v oboru pracoval přes 35 let. Štěpán odchází v době, kdy jsou hasiči v poměrně složité finanční situaci. Kandidovat bude v rodných východních Čechách. Kandidovat do Senátu nabídly řediteli hasičů podle jeho slov i další politické strany. KDU-ČSL mu však umožnila ucházet se o post v regionu, který dobře zná.

Štěpán už své rozhodnutí sdělil ministrovi vnitra Janu Kubicemu. „Nebylo to pro mě jednoduché rozhodování,“ uvedl s tím, že ve funkci byl 14 let. Domnívá se, že před odchodem se mu podařilo stabilizovat sbor i jeho finanční situaci, víc však podle svých slov prosadit nedokázal. „Poslední dobou to jednoduché nebylo. Nebyly peníze, nebyly prostředky,“ prohlásil.

Až v poslední době se podle Štěpána podařilo sehnat nějaké peníze, relativně stabilizovat záchranný sbor a zajistit provoz a investice. Pro dobrovolné hasiče však prý nebyl schopen již nic udělat. „A tam už jsem dospěl k názoru, že z pozice ústavního činitele, tedy poslance či senátora, se mi třeba povede vydobýt víc,“ prohlásil.

Hasiči kvůli navrhovanému rozpočtu na příští rok budou muset snížit počet tabulkových míst o 354, přestože pro ně Kubice nedávno vyjednal 200 milionů navíc. Ty by však měly být použity pouze na „provozní výdaje v přímém výkonu služby“. Propouštět by se podle dřívějšího vyjádření mluvčí hasičů Nicole Zaoralové nemělo. Nedávno ale varovala, že vzhledem ke snížení počtu příslušníků a zaměstnanců záchranného sboru mohou být v budoucnu hasiči pomalejší při poskytování pomoci nebo při vyřizování žádosti, například o kolaudace.