Schwarzenberg: EU pomůže Egyptu s volbami, pokud o to požádá

Praha – Evropská unie je připravena pomoci Egyptu s přípravou voleb či následným sčítáním hlasů, pokud ji tato země o pomoc sama požádá. Po setkání se svým egyptským protějškem to uvedl uvedl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Volby se v zemi uskuteční v listopadu, kdy budou obyvatelé vybírat své zástupce do dvou komor parlamentu.

„Chtěl bych zdůraznit, že je to opravdu na egyptském rozhodnutí. Nikdo nemá rád, když mu někdo něco vnutí,“ podotkl šéf české diplomacie. Jeho protějšek Muhammad Kámil Amr uvedl, že má země podrobnou cestovní mapu přechodu k demokracii. Nezávislé a nikým neovlivněné hlasování prý bude v Egyptě zajištěno přítomností soudců ve volebních místnostech. „To přinese úplnou nezávislost a dohled,“ uvedl Amr. „Všechny strany budou moci mít ve volebních místnostech své pozorovatele,“ dodal egyptský ministr zahraničních věcí. 

Egypťané budou v listopadu vybírat své zástupce do dvou komor tamního parlamentu. Zvolení politici následně vyberou stočlennou komisi složenou ze zástupců obou komor a odborníků z vnějšku a společně budou mít šest měsíců na vytvoření nové ústavy. Posledním krokem na cestě k demokracii budou prezidentské volby, které se mají uskutečnit příští rok, upřesnil Amr. 

Egypt je jednou ze zemí, které se nevyhnuly vlně protestů v arabském světě. Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak stanul před soudem, kde čelí obvinění z podílu na smrti více než 800 demonstrantů při lednových a únorových protestech, které vedly k jeho odstoupení 11. února. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až trest smrti. Spolu s oběma syny je také obžalován z korupce.