Vymáhací kalkulačka ukazuje, kolik bere advokát za exekuci

Praha – Se sedmou hodinou večerní dnes organizace Člověk v tísni spustila tzv. vymáhací kalkulačku. Prostřednictvím aplikace na stránkách rozhodněNe.cz si mohou dlužníci vypočítat, na kolik je splátka soudně vymáhaného dluhu vyjde. Člověk v tísni tak chce mj. upozornit také na nadstandardní odměny advokátů.

„Každý si bude moct na internetu zadat částku, kterou někde dluží, a postupně mu to rozepíše jednotlivé položky, které zaplatí,“ popsal princip vymáhací kalkulačky analytik Člověka v tísni Daniel Hůle.

Velký problém podle něj představuje už vlastní legislativní proces a zejména odměny pro exekutory a advokáty. Ti podle organizace pobírají nadstandardní částky za práci, která trvá několik málo minut, a de facto vydělávají na lidech, kteří se dostali do svízelné finanční situace.

„Člověk zaplatí advokátovi za nalézací řízení (první instance, kde soud rozhoduje například o návrhu na platební rozkaz) zhruba 6 120 korun. Soudní poplatek je ve srovnání s tím, co dostane advokát, zanedbatelný,“ upozornil Hůle. „Následuje exekuční řízení, kdy advokát podává návrh na řízení exekuce. To je zhruba poloviny částky z nalézacího řízení. Pak přichází exekuce samotná.“

Peníze pro advokáty stanovuje vyhláška

Vysoké částky pro advokáty jsou stanoveny vyhláškou ministerstva spravedlnosti č. 484, která definuje odměny paušálem. Protože jsou ale podle Hůleho exekuce obchod jako každý jiný, i zde se advokáti řídí ziskem. „Pokud mají více pohledávek od jednoho věřitele, tak je dělí, protože náklady se násobí počtem pohledávek,“ dodává Hůle.

Praxi by přitom mohli změnit sami soudci. „V mimořádných případech soudce může z části nebo i zcela nepřiznat náhradu nákladů řízení, ale to jsou opravdu mimořádné případy a je potřeba s nimi šetřit,“ potvrzuje prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník s tím, že se tím bude unie zabývat.