ROP Severozápad: Kušnierz odvolán

Ústí nad Labem - Ředitele Úřadu regionální rady Petra Kušnierze na pondělním zasedání odvolal Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Kušnierz je obžalován z přijímání úplatků v pozici úřední osoby. Výkon funkce mu výbor zastavil už v březnu. Úřad prozatím povede Jiří Červinka. Na místo ředitele bude vypsáno výběrové řízení. Informoval o tom dnes mluvčí regionální rady Vojtěch Krump. Kušnierz je od letošního března ve vazbě a čeká na soud. Hrozí mu pět až 12 let vězení.

Úřad, v jehož čele Kušnierz stál, zpracovává žádosti o dotace a jejich vyplácení z Regionálního operačního programu pro Karlovarský a Ústecký kraj. Obžaloba, která se týká sedmi lidí, zahrnuje přijetí úplatku, podplácení, zneužití pravomocí úřední osoby a vydírání.

Kušnierz by měl mít po odvolání z funkce nárok na odstupné. Zatím ale není jasné, v jaké výši. „Když dostane výpověď, dostane tři platy, může zůstat i řadovým zaměstnancem nebo může být ukončen pracovní poměr dohodou. Takže nedostane vůbec nic,“ řekl předseda regionální rady a poslanec Jiří Šulc (ODS). Podle Krumpa s Kušnierzem bude úřad o způsobu rozvázání pracovního poměru teprve jednat.

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí v březnu proplácení projektů z Regionálního operačního programu zastavilo a Úřad rady regionu Severozápad dočasně ztratil přístup k penězům z EU. Důvodem bylo obvinění ředitele úřadu Kušnierze v souvislosti s přidělováním dotací. Dále byla zastavena takzvaná certifikace peněz u Evropské komise. To znamená, že bylo přerušeno zasílání žádostí do Bruselu, týkajících se proplácení evropských peněz pro operační program Severozápad.

Úřad teď s ministerstvy a Evropskou komisí dohaduje harmonogram kontrol nutných k obnovení vyplácení peněz. „Komise souhlasí s návrhem kontrolovat veřejné zakázky u vzorku projektů, které byly předloženy k certifikaci. S ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj budeme nyní řešit způsob provedení kontrol a jejich harmonogram,“ uvedl Červinka, který je dočasně pověřen řízením úřadu. Projekty bude kontrolovat firma vybraná ministerstvem financí. „Nebyl zpochybněn způsob rozdělování dotací. Proto také nadále pokračujeme v běžné činnosti, tedy například v hodnocení dotačních žádostí nebo proplácení dotací u dokončených projektů,“ dodal Červinka.

Vydáno pod