Muž si natáčel zapálení bezdomovce, nahrávku chtěl prodat bulváru

Praha - Policie zadržela a obvinila muže, který měl v dubnu v Praze 9 zapálit muže spícího na lavičce. Za ublížení na zdraví mu hrozí až 10 let vězení, možné je také obvinění z pokusu o vraždu. Pachatel si navíc celý svůj čin nahrával na mobilní telefon s úmyslem prodat pořízenou nahrávku bulvárním médiím.

16. 4. v noci se dal sedmatřicetiletý muž na odchod z baru domů. Cestou si u stanice metra Vysočanská všiml bezdomovce ležícího na lavičce. Snažil se ho probudit, ale bezdomovec nereagoval. Muž mu tedy zapálil igelitové tašky, které měla ležící postava pod hlavou. Uvnitř ale byly zapalovače, plynové plniče a další hořlavý materiál, což zapříčinilo explozi. Hořícího muže uhasili policisté, kteří místem v tu chvíli náhodou projížděli. Oběť skončila v nemocnici s popáleninami druhého a třetího stupně a následky si ponese do konce života.

„Pachatel si z druhé strany vozovky celou věc nahrával s tím, že ji prodá tisku za 10 tisíc korun,“ uvedl kriminalista Alexandr Valina. Vyšetřovatelům k dopadení pomohly kamery dopravního podniku i samotný záznam z mobilu pachatele. Ten je momentálně ve vězení za drobné krádeže, již desetkrát byl ve svém životě soudně trestaný. Navíc se zjistilo, že v roce 2007 zapálil svůj obytný dům a následně požadoval od pojišťovny výplatu asi milionového odškodného. Za pojistný podvod mu hrozí další osmiletý trest.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)