Bílí i Romové vedou na Šluknovsku společně děti do školy

Rumburk - I přes napětí, které v posledních měsících roste mezi starousedlíky a Romy na Šluknovsku, se nyní dokázaly obě skupiny spojit. Bílí i Romové totiž ode dneška společně doprovázejí děti do školy. Smíšené hlídky rodičů v oranžových reflexních vestách tak mají zajistit bezpečnost školáků. Hlídky působí v lokalitě, kde stojí paneláky a ubytovny pro Romy a kde také probíhají protiromské demonstrace. Obě skupiny rodičů mají totiž o zdraví a životy svých dětí obavy. Šluknovský výběžek dnes také navštíví hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). S tamními starosty bude v Rumburku jednat o kritické situaci v regionu, kde místní už několik týdnů protestují proti zvyšující se kriminalitě. Starostům kraj představí návrhy změn zákonů, které by měly situaci v sociálně vyloučených lokalitách pomoci řešit.

Radnice chystá kvůli bezpečí dětí i speciální autobusovou linku. I v té mají sedět smíšené hlídky rodičů. Do etnicky rozjitřeného Varnsdorfu přijel navečer i indický aktivista Kumar Vishwanathan. Ten má bohaté zkušenosti z Ostravy, a tak se rozhodl uklidnit etnické napětí mezi Romy a bílou většinou. Ve Varnsdorfu okamžitě vyrazil do městské ubytovny U kostela, kde rodičům vyložil, že dovede jejich děti do školy. „Ty děti, vidím, chtějí do školy, ale bojí se potom, co se stalo. Bojí se, co se stane cestou, co se stane ve škole. Jak se k nim bude chovat paní učitelka, spolužáci. To je zbytečné. Společnost musí chránit děti,“ říká indicko-ostravský aktivista.

Šluknovsko navštíví i hejtmanka Ústeckého kraje

Společně s hejtmankou přijdou na diskusi se starosty představitelé samosprávy a městské policie z Litvínova, kteří mají místním předat zkušenosti ze sociálně vyloučené lokality Janov. Kraj starostům představí také své návrhy na změny zákonů, které by měly situaci v regionu stabilizovat. Navrhuje například, aby opakované rušení veřejného pořádku bylo trestným činem. Chce také změny v oblasti hazardu, sociálního bydlení či vytvoření centrální evidence přestupků.   

„Na připravovaném legislativním balíčku opatření pracovali právníci, legislativci, také jsme posuzovali vliv těchto opatření na místní obyvatele. A také jsme ho museli dát k diskusi starostům zmíněných oblastí. Od jara letošního roku visí na internetových stránkách Ústeckého kraje, čekali jsme na něj připomínky. Ty se následně do balíčku zapracovávaly,“ vysvětlila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Legislativní balíček zpřísní postihy za opakované přestupky

Balíček zdůrazňuje především to, že opakovaný přestupek by se měl automaticky stát trestným činem. Pokud bude někdo opakovaně rušit noční klid, obtěžovat sousedy nebo zakládat černé skládky, měl by být potrestán přísněji než doposud. Bude i definovat sociální bydlení a regulovat herny na katastrálním území jednotlivých oblastí.

Do Šluknovského výběžku přijedou také úředníci z ministerstva práce spolu se zástupci generálního ředitelství úřadu práce pro oblast Šluknovského výběžku. „Cílem této návštěvy bude koordinace opatření v oblasti zaměstnanosti a výplaty dávek státní sociální podpory a příprava střednědobých a dlouhodobých opatření v návaznosti na konkrétní potřeby tohoto regionu,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.   

V Rumburku, Varnsdorfu a Šluknově v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. Místní a extremisté už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, další jsou naplánované na pátek a sobotu.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)