Jaký úřad tají informace? Nominace na anticenu jsou uzavřeny

Praha - Dneškem končí nominace do soutěže Otevřeno-Zavřeno, která hodnotí, jak úřady poskytují lidem informace. Kandidáty na kladná i záporná ocenění bylo možné přihlašovat na webových stránkách, rozhodovat pak bude odborná porota i veřejnost.

Instituce, které tají údaje o miliardových zakázkách, radnice vydávající manipulující věstníky nebo úřady, které mlčí o platech svých představených. Ti všichni si konkurují v soutěži o anticenu Zavřeno. „Objevují se tam staří známí, jako je třeba magistrát hlavního města Prahy. Je to velice pestrá směs,“ říká Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Pozoruhodný je třeba případ pražského IKEMu, který musel zveřejnit údaje o téměř dvoumiliardové zakázce. Dal je ale novinářům ve zcela proškrtané podobě. Mezi kandidáty je i obec Zlobice, která je kvůli neposkytnutí informace dokonce v exekuci, nebo úřad Jihomoravského kraje.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Prim hrají Vysočina nebo Dolní Břežany

Naopak mezi kandidáty na pozitivní cenu Otevřeno je třeba Kraj Vysočina, ministerstvo spravedlnosti nebo obec Dolní Břežany, které na webu zveřejňují každý měsíc všechna vydání ze své kasy nad 10 000 korun. „Jste-li obyvatelem téhle obce, tak se snadno podíváte, co se asi z vašich daní za ten daný měsíc vydalo,“ chválí Kužílek.

V minulých letech se už díky soutěži některé úřady výrazně polepšily, například Lanškroun. Ceny a anticeny Otevřeno-Zavřeno předají letos organizátoři 29. září na Mezinárodní den informací.