Kohout do sněmovny kandidovat nebude, Paroubek s ním počítá do vlády

Plzeň - Krajský výbor plzeňské ČSSD kandidátku do sněmovních voleb nezměnil, potvrdil to dnes bez dalších podrobností krajský předseda a poslanec Václav Votava. Votava tak zůstal lídrem krajské kandidátní listiny. Z ústředí sociální demokracie nedávno prosákly informace, že Votavu má v čele kandidátky na poslední chvíli nahradit současný ministr zahraničí Jan Kohout. Plzeňská ČSSD s Kohoutem nicméně jednala o jeho kandidatuře do Senátu. Volby do horní komory budou letos na podzim. Odpoledne pak Jiří Paroubek pro ČT uvedl, že v případě volebního vítězství počítá s Kohoutem na post ministra pro evropské záležitosti v budoucí vládě.

Šéf sociálních demokratů soudí, že by bylo dobré některé krajské kandidátky posílit. Připustil také, že v krajských organizacích ČSSD si myslí opak. Paroubek se ale nedomnívá, že je třeba se „nějak znepokojovat“. Na dotaz, zda padá v úvahu zařazení ministra Kohouta na kandidátku v jiném kraji, odpověděl, že už je na to „krátká doba“.

Jiří Paroubek:

„Já beru na vědomí nějaké rozhodnutí krajského výkonného výboru, že nechávají beze změny kandidátku a samozřejmě si ponesou odpovědnost za vývoj volebního výsledku.“

Změny na kandidátce (zdroj: ČT24)

Uvažovalo se také o možnosti instalovat Kohouta do čela kandidátky v Královéhradeckém kraji. Ani tam ale stranické vedení tento záměr neprosadilo. „Sociální demokracie v Plzeňském kraji vítá zájem pana ministra Kohouta o politický život v kraji, o zapojení se do politického života v kraji. Tento zájem může vyústit v jeho případnou kandidaturu do Senátu ve volebním obvodu, který se bude volit na podzim v Plzeňském kraji,“ reagoval Votava na výsledek jednání o kandidátní listině.

S konečnou platností má o podobě kandidátek dnes odpoledne rozhodnout předsednictvo sociální demokracie. Ve čtvrtek krajský výbor pražské ČSSD rozhodl, že na svou kandidátku do sněmovních voleb v Praze zařadí ministra vnitra úřednické vlády Martina Pecinu. Z neoficiálních zdrojů vyplývá, že na druhé místo se posune dosavadní lídr a předseda pražské organizace Petr Hulinský. Naopak předsedkyni Demokratické strany zelených Olgu Zubovou pražský krajský výbor vyřadil z kandidátky.