Děti by mohly chodit do školky už od dvou let

Praha – České mateřské školky sice nyní praskají ve švech, od roku 2012 by ale do nich mohly chodit i děti, kterým jsou teprve dva roky. Ve svém plánu s tím počítá ministerstvo školství, které dostalo od vlády za úkol navrhnout systém péče o nejmladší děti. Podle doporučení Evropské unie má mít možnost chodit do předškolních zařízení 30 procent nejmenších dětí. Obnovovat síť jeslí by vyšlo ministerstvu draho. Jako nejlepší řešení se proto jeví rozšíření péče v mateřských školách.

„To znamená z hranice tří let na dva roky,“ řekl ČT náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger. Ministerstvo doufá i v prognózy demografů, podle kterých bude dětí ve školkách spíše ubývat.

Podle předsedkyně Asociace předškolního vzdělávání Evy Opravilové nehrozí nebezpečí, že by se školky nedokázaly o malé děti postarat: „Jde spíš o to, aby podmínky, které školka má, odpovídaly potřebám dětí.“ Starat se o tak malé děti totiž nebude nejlevnější. Největší náklady přitom dopadnou na obce, které školky zřizují.

Ministerstvo odhaduje, že by potřebovalo jednu až dvě miliardy korun navíc, hlavně na nové učitelky. Dvouleté děti totiž mají často ještě problémy s osobní hygienou. Mnohdy se neumí ani samy najíst nebo obléknout. „Při počtu 24 až 28 dětí ve třídě to paní učitelka v žádném případě nemůže zajistit,“ domnívá se ředitelka Fakultní mateřské školy Opletalova Věra Borková. Podle proděkanky Pedagogické fakulty UK Jany Kropáčkové ale řada dětí není zralá ani ve čtyřech letech.

Ministerstvo nyní čeká řada analýz, zda je projekt vůbec finančně i personálně zvládnutelný. Pokud se peníze najdou, dvouleté děti by se mohly ve školkách objevit od školního roku 2012/13.