Utržený kus brzdy vletěl do vagonu, nikoho nezranil

Přerov - Z rychlíku na trati Olomouc-Brno se za jízdy odlomila včera dopoledne část kovové brzdy. Prorazila okno a vletěla do vlaku mezi lidi a poškodila tři kupé, nikoho však nezranila. Kus letěl tak rychle, že si ho někteří cestující vůbec nevšimli. Kovová část brzdy nazývaná zdrž se uvolnila z vagonu rychlíku, který jel na koridoru mezi Brodkem u Přerova a Přerovem.

Oknem vletěla do kupé s cestujícími, prorazila dřevěnou přepážku a zastavila se až o stěnu dalšího. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn a poškozený vagon byl v Přerově odstaven. Přesné příčiny nehody se nyní zjišťují, informoval Jan Kučera z Drážní inspekce.

„Pro nás je záhada, jak se to mohlo stát, předpokládáme, že po pádu na zem se ten kus litiny odrazil, byl vymrštěn nahoru a proletěl do prostoru pro cestující. Šetříme příčiny nehody. Doufáme, že během jednoho měsíce budeme mít detailní výsledky o technickém stavu vozu,“ uvedl Kučera. Rychlík z Olomouce do Břeclavi jel rychlostí asi 120 kilometrů v hodině. Zdrž se uvolnila z podvozku prvního vagonu za lokomotivou.

Shodou okolností ve vagoně cestoval inspektor Drážní inspekce, který na místě začal s šetřením. Jako předběžná příčina byla stanovena technická závada. Škodu na vagonu dráhy vyčíslily na 20 000 korun.

Podobné neštěstí se podle Drážní inspekce na železnici stalo i před třemi lety. Zdrž tehdy za jízdy odlétla ze spěšného vlaku v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. Proletěla oknem stavědla a zranila signalistku. Ta si následky zranění léčila dva týdny.