Huml: Nelze být osamoceným vojákem ve sněmovním poli

Praha – Dohoda o spolupráci s poslaneckým klubem ČSSD je pro Stanislava Humla důvodem k tomu, aby mohl svědomitě vykonávat funkci poslance a hlasovat o návrzích zákonů, se kterými se nejen osobně seznámil, ale také prodiskutoval s odborníky. Bývalý člen poslaneckého klubu Věcí veřejných se rozhodl účastnit debat sociálně-demokratických poslanců kvůli blízkému programu i snahy vyvarovat se „hlasování naslepo“. Studovat veškeré sněmovní tisky „na vlastní pěst“ totiž není podle Humla v mocích samotného člověka bez spolupráce s odborníky na různá témata. Dlouholetý expert na dopravu se chce také zapojit do dopravní komise sociálních demokratů, o přímém vstupu do jejich sněmovního klubu však prozatím neuvažuje. I když by se přijetí mezi poslance ČSSD nebránil, nepokládá to v současnosti za důležité.

Spoléhat se při pročítání objemných stohů sněmovních tiskovin výhradně na sebe samého není podle Humla možné fyzicky ani časově možné. Proto se prý ve sněmovně poohlédl po poslaneckém klubu, který mu umožní se o agendu „podělit“ a o návrzích alespoň v rámci skupiny diskutovat. Na oplátku nabídne poslancům ČSSD své dlouholeté zkušenosti s dopravou. „Já nemůžu být sám voják v poli, hlasoval bych do určité míry naslepo,“ říká bez okolků s tím, že program sociálních demokratů je mu blízký a ve většině bodů se shoduje s programem VV za který byl Huml v roce 2010 zvolen.

Poslanec patřil mezi největší kritiky vedení VV, sněmovní klub strany opustil v dubnu poté, co jeho někdejší straničtí kolegové Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili klíčového politika strany Víta Bártu z uplácení. Aféra, která v výsledku otřásla celou koalicí, však nebyla jedinou pohnutkou k Humlově kritice. Zásadnější byl podle Humla odklon celé strany od priorit, které ve volbách prosazovala. „Já se nyní musím neustále lidem omlouvat. Stejně jako vy nevěděl, že předsedou strany není Radek John, ale Vít Bárta, že to není strana v ryzím slova smyslu,“ řekl během rozhovoru.

Stanislav Huml
Zdroj: ČT24

Huml tedy během několika měsíců změnil, i když prozatím pouze nezávazně, politický dres, i když nadále bude podle vlastních slov prosazovat program za který byl zvolen. Sociální demokraté dříve ostře kritizovali tzv. přeběhlictví ve sněmovně. Vládě Mirka Topolánka (ODS) vyčítali, že při sněmovním patu přesvědčila poslance ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby ve sněmovně podpořili vznik vlády vedené ODS. Podle Humla však nejde obě situace porovnávat. „Já jsem nezařazený poslanec a tudíž to není přeběhlictví. Když nikde nejste, nemůžete přebíhat,“ dodává Huml. Nijak zásadně se navíc podle něho nemění poměr sil ve sněmovně, na rozdíl od případu Melčáka a Pohanky.

Huml o možném vstupu do poslaneckého klubu ČSSD:

„Zatím jsme dohodnutí na tom, že tam budu jenom docházet. Jestli se něco změní, to bude záležet na tom, jestli si budeme vyhovovat, a pokud mohu mluvit za sebe, já s tím problém nemám - pokud by to mělo něčemu prospět. Ale myslím, že by to nezvedlo rating ani mě ani jim. Není to podstatné.“

Dlouholetý expert na dopravu přiznává, že i nadále bude ve sněmovně prosazovat program, za který ho voliči během voleb preferenčními hlasy vyšvihli do křesla sněmovny. „Není to tak, že bych se musel řídit doporučení někoho z ČSSD. On mi řekne pouze svůj názor, ale já si to v první řadě musím přečíst, protože stále musím o návrzích hlasovat podle svého vědomí a svědomí. To je vždy povinnost každého poslance, ale je to smršť, která se na vás valí… Já o tom musím diskutovat a mít k tomu komentář jiných,“ podotkl Huml.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)