Paroubek: Nejlepší by byla menšinová vláda ČSSD

Teplice - Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci po skončení programové konference nastínil, jak by si představoval vládu po volebním vítězství ČSSD. Nejlepší by prý byla menšinová vláda sociální demokracie, pokud by v květnových volbách získali většinu sociální demokraté a KSČM: „To by bylo nejlepší vyjádření vůle voličů, protože většina chce levostředovou vládu,“ dodal.

Vládní koalici s komunisty Paroubek odmítl, protože si ji značná část sociální demokracie nepřeje. Další variantou je velká koalice ČSSD a ODS, což je prý krajní řešení: „Pod vedením předsedy Mirka Topolánka si to ale nedovedu představit,“ podotkl Paroubek. Strana prý dává přednost spolupráci se středovými politickými stranami, hlavně s lidovci. Jenomže to samé si předseda ČSSD představoval i před krajskými volbami, kde se ale KDU-ČSL do poloviny zastupitelstev vůbec nedostala. I nyní se preference lidovců pohybují kolem 5% hranice nutné pro zvolení. 

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik v ČT připustil, že jeho strana může být po volbách rozhodujícím jazýčkem na vahách, který ovlivní, zda se Paroubek stane premiérem. Kováčik nechtěl předem zamítnout spolupráci s ČSSD včetně vstupu do vlády. Naopak vyjádřil obavu, že se Paroubek snaží vyhloubit příkop mezi KSČM a ČSSD. „Chcete-li s námi spolupracovat například na tiché podpoře nějakého vašeho vládnutí, no tak je to spolupráce na vládní úrovni, “ vzkázal Kováčik ČSSD.

Závěrečná tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Pokud by ČSSD sestavila vládu, pak by prý prvními body nového kabinetu byly klíčové zákony, které leží ve sněmovně a zřejmě už se je do voleb nepodaří projednat. „Mám na mysli především 13. důchody, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo obnovení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci,“ řekl. 

Paroubek rovněž uvedl, že stále počítá s tím, že do křesla ministra zdravotnictví v jeho kabinetu usedne nynější středočeský hejtman a stínový ministr David Rath, který s tím však nepočítá. „V případě Davida Ratha není nic definitivního,“ uvedl šéf ČSSD s tím, že sociální demokracie nemá pro tento resort lepšího odborníka. Deník Mladá fronta Dnes spekuluje, že by se ministrem zdravotnictví mohl stát šéf lékařské komory Milan Kubek. K tomu Paroubek podotkl, že si sice Kubka váží, ale v tuto chvíli by nepovažoval za rozumné, kdyby jednal s někým jiným než s Rathem.