Unikátní operace srdeční chlopně zachrání životy starších pacientů

Praha - Výjimečným způsobem operovali kardiologové motolské nemocnice srdeční chlopeň. Při výměně vůbec poprvé neotevřeli hrudník pacientky a katetr do jejího těla vpravili tříslem a na místo zúžení chlopně dostali cévou. Po zákroku tak zůstane pacientovi jen centimetrová jizva. Aortální stenóza se nejčastěji vyskytuje právě u lidí starších sedmdesáti let. Třetina z nich má navíc zdravotní komplikace, kvůli kterým je pro ně operace velkým řezem na hrudi vyloučena. Jediným bezpečným řešením je tak operace cévou z třísla.

U pacientky se vápník ukládal do cípu chlopně, a ta tím ztrácela pohyblivost. Pro srdce bylo tak obtížné přepumpovat dostatek krve. Při sebemenší námaze nemohla kvůli tomu dýchat. Operace jí teď prodloužila život.

Mezi nejčastější příčiny aortální stenózy patří degenerativní změny postihující jak normální chlopeň, tak vrozeně dvojcípou chlopeň, která je samozřejmě k uvedeným změnám mnohem náchylnější. Z dalších příčin to může být revmatická horečka. Aortální stenóza je ve vyspělých státech nejčastěji operovanou srdeční vadou.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

„Na druhou stranu bych byl rád, aby bylo jasno všem potenciálním pacientům, že tato metoda se v současné době bude používat jen u těch pacientů, kteří jsou příliš rizikoví pro klasickou náhradu chirurgickým způsobem,“ uvedl primář motolského kardiovaskulárního centra Josef Veselka.

Zákrok je navíc drahý, stojí dvakrát víc než chirurgická náhrada chlopně - vyjde na půl milionu korun. Zdravotní pojišťovny ho zatím nehradí, nemocnice ho musejí platit ze svého rozpočtu. „Úhradová vyhláška, kterou vydává ministerstvo zdravotnictví, nám ukládá explicitně, které výkony můžeme nad rámec těchto paušálů hradit, a které ne,“ uvedl viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček.

Tuto metodu používá v Česku pouze šest nemocnic. Počítá se s tím, že letos jí projde na padesát pacientů.