Just: Strany spolupracují s mládežnickými organizacemi, nejinak je to u komunistů

Praha - Přesto, že oficiální vazby mezi politickou stranou a mládežnickými organizacemi nejsou žádné, protože jsou to dvě odlišné organizace, je jasné, že jsou stejně ideologicky naladěné a jedna využívá druhé při vzájemné spolupráci a při prosazování ideologických myšlenek. Řekl v rozhovoru pro Českou televizi politolog Vladimír Just s tím, že strana poté využívá dorost jako jakousi základnu pro své budoucí členy nebo pro prezentaci toho, že má podporu mezi mladými lidmi. Politolog Just komentoval ve Studiu 6 obnovený sjezd Komunistického svazu mládeže. Komunistická mládež v sobotu znovu uspořádala svoji organizaci poté, co ministerstvo vnitra tento svaz koncem roku 2006 zrušilo. Později byl tento rozsudek ale negován samotným rozhodnutím pražského městského soudu. Svaz svou obnovu označil za vítězství všech pokrokových sil v České republice.

„Myslím si, že se členové nesmířili s důvody, pro které byla strana v roce 2006 rozpuštěna. Takže teď, když soud potvrdil, že to rozpuštění nebylo platné, vlastně ani nemají důvod příliš měnit svoji rétoriku. Budou říkat, že soud potvrdil, že jejich konání nebylo v rozporu s vnitřním ústavním uspořádáním České republiky. Proto nemají důvod cokoli měnit,“ řekl v ČT politolog Petr Just.

Svaz byl rozpuštěn kvůli revoluční cestě, kterou chtěla mládež jít

Rozhovor s Petrem Justem (zdroj: ČT24)

Dle slov Petra Justa zde byly dva hlavní důvody, proč byl svaz rozpuštěn. „Jednak obsah toho, čeho chtěli dosáhnout, ale i cesta, která byla zmíněna ve stanovách nebo v programových dokumentech jako revoluční, což je, když se podíváme do nějakých politologických vymezení revoluce, masový a ozbrojený přechod z jednoho režimu do režimu druhého. Musí proto v tomto ohledu být opatrní. Trochu se od nich kvůli tomu distancovala i KSČM,“ vysvětlil Just.

Komunistický svaz mládeže
Zdroj: ČT24