Ústav pro kontrolu léčiv dostal pokutu 2,3 milionu

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pokutu ve výši 2,3 milionu korun. Podle úřadu shromažďoval v roce 2009 citlivá data o zdraví pacientů v rozporu se zákonem. SÚKL dál centrální úložiště hájí. Po připomínkách ochránců dat provedl změny, ani ty ale nepovažuje ÚOOÚ za dostatečné. Rozhodnutí úřadu je nepravomocné.

„Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl o tom, že Státní ústav pro kontrolu léčiv spáchal správní delikt, neboť nestanovil účel, prostředky nebo způsob zpracování vyplývající ze zvláštního zákona,“ citoval z dokumentu ÚOOÚ server Týden.cz, který se zprávou přišel. Úřadu pro ochranu osobních údajů údajně vadí také to, že SÚKL sbíral data lidí bez jejich souhlasu a že nezajistil bezpečné zpracování osobních údajů.

SÚKL podal proti rozhodnutí rozklad předsedovi ÚOOÚ. „Při případném zamítnutí je připraven napadnout rozhodnutí správní žalobou,“ uvedla mluvčí SÚKL Veronika Petláková. Ústav napadá i výši pokuty. Argumentuje právním rozborem, podle něhož lze považovat rozhodnutí ÚOOÚ za nezákonné, zejména kvůli chybné právní kvalifikaci.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dostal dvoumilionovou pokutu (zdroj: ČT24)

Beneš: Někteří odpůrci cíleně dělají z komára multihrbého velblouda

„Někteří odpůrci cíleně dělají z komára multihrbého velblouda, aniž by ho kdy spatřili,“ domnívá se ředitel SÚKL Martin Beneš. Někdo podle něj účelově poskytl nepravomocné rozhodnutí médiím v době, kdy má sněmovna projednat novelu zákona o léčivech: „Novela přitom korektně upraví nakládání s osobními údaji a současně vytvoří ochranné mechanismy proti zneužívání některých léčiv jako suroviny pro drogy.“

Takzvané centrální úložiště elektronických receptů, do kterého se sbírala data ze všech receptů pacientů, vzniklo v lednu minulého roku. Stálo zhruba 98 milionů korun, ale v provozu bylo jen do konce léta. Pak jeho fungování zakázal právě ÚOOÚ. S vysvětlením, že sběr dat byl nezákonný a nikdo z pacientů k němu navíc nedal souhlas. Proti úložišti se postavila i odborná veřejnost, tedy lékaři, lékárníci a zástupci Svazu pacientů. Pacient má podle nich právo vědět, kdo a kdy listuje jeho zdravotní dokumentací. Bez jeho souhlasu by se neměla sbírat ani jeho data.

Beneš ale za databází stojí. Podporu projektu centrálního úložiště ze strany pacientů podle něj dokládají výsledky šetření, jež provedl SÚKL minulý týden. Oslovil 65 pacientských organizací: „Z bezprostředních reakcí některých z nich lze usuzovat, že pacienti hysterii několika profesních komor a politiků kolem možnosti zneužití citlivých dat z centrálního úložiště vůbec nesdílejí.“

Stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv
Zdroj: ČT24
Vydáno pod