Jen štěstí zabránilo pádu českého vrtulníku v Afghánistánu

Praha/Kábul - Jeden z vrtulníků nově nasazeného kontingentu koncem února v plné rychlosti a s lidmi na palubě zavadil o písečnou dunu. Nikomu z posádky a dalších 10 cestujících nákladního letu se ale nic nestalo, nedošlo ani k poškození stroje. Podle oficiálních armádních míst šlo sice o chybu pilota, ale za situace panovaly důvodné obavy z palby povstalců, proto prý letěl stroj tak nízko u země.

„Vojenská policie tuto událost skutečně šetřila, ale vzhledem k tomu, že nedošlo k protiprávnímu jednání, tak jsme tuto záležitost předali veliteli kontingentu k jeho dalším opatřením,“ uvedla pro ČT mluvčí Vojenské policie Michaela Cvanová.

Velitel vzdušných sil české armády Jiří Verner připouští, že došlo k chybě při pilotáži vrtulníku. I při létání v Afghánistánu totiž nesmí piloti níž než 15 metrů nad zemí. Armáda ale tvrdí, že šlo v tomto případě o výjimečnou situaci. Zpravodajské služby údajně varovaly, že povstalci mají samonaváděcí střely země-vzduch. „Piloti to vyhodnotili, na to jsou cvičeni. Určitě nemělo dojít ke kontaktu se zemí, ale vzhledem k povaze takových úkolů se to úplně vyloučit nedá,“ dodal Verner.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Velení armády po události následně prošetřilo záznamy letů u všech posádek kontingentu. Údajně se ale nepřišlo na žádné pochybení. Podle velitele vzdušných sil je případ hlavně poučením pro příště a nemá smysl z něj vyvozovat nějaké personální nebo kázeňské důsledky.

Vydáno pod